پنج روش آموزش حروف الفبای فارسی به کودک
نخستین روش آموزش حروف الفبا
آشنایی کودک با واکها، استفاده از نویسه آنها است. ما به عنوان آموزگار یا پدر و مادر ابتدا شکل حروف را به کودک آموزش میدهیم.
برای این کار حروف را به کودک نشان داده و صدای آن را تکرار میکنیم.
دومین روش آموزش حروف الفبا
روش بعدی برای آموزش حروف الفبا استفاده از اشیا، میوهها و جانوارانی است که برای کودک ملموس هستند؛ مانند ت اول تربچه یا غ اول غاز است.
سومین روش آموزش حروف الفبا
این روش ترکیب روش یک و دو است که به روش لوباخ معروف است. برای اینکه کودک نویسهی یک واک را بهتر بیاموزد میتوان از روش لوباخ استفاده کرد.
به این صورت که حرف موردنظر را به شکل آن کلمه درآورد. مثلا حرف س را شبیه سس بکشید. این تصاویر در کارتهای بسته الفباورزی با کاکاکلاغه و فارسی آموز نخودی موجود هستند.
چهارمین روش آموزش الفبا
در این روش با استفاده از شعر الفبا به کودکان آموزش داده می شود. مثلاً برای آموزش حرف ف شعرهای زیر را میتوانید بخوانید که در آنها بیشتر تکرار شده است:
فیلام یا من یه فنجون؟
فیل که باشم پر از جون
فنجون باشم، کو اون جون؟
فندق بخور با زیتون!
پنجمین روش آموزش حروف الفبا
استفاده از واژهنامههای مخصوص کودکان است که با این کار هم کودک حروف الفبا را یاد میگیرد و هم دایرهی واژگان خود را افزایش میدهد. در کتاب واژهنامه چیستانی- تصویری میتوانید واژههای مناسب را همراه با توضیح به زبان کودک پیدا کنید.
به این مثالها توجه کنید: در بخش حرف ط، کلمه طاوس رو به این صورت تعریف کرده: از زیباترین پرندگان زمین هستم. پرهایم رنگارنگ است. با دمم چتر قشنگی میسازم. سرزمین اصلی ام هندوستان است.
بهترین سن برای آموزش حروف الفبا چه سنی است؟
حداقل سن برای شروع آموزش الفبا سه سالگی است اما بهتر است ابتدا کودک، آزمونهای مختلفی که توسط کارشناسان اجرا میشود را انجام دهد و درصورت تایید، میتوانید به این نتیجه برسید که فرزندتان میتواند زودتر از موعد خواندن و نوشتن را یاد بگیرد. البته قبل از مدرسه کودک با رفتن به پیش دبستانی تا حدودی با الفبا آشنا می شود.
بهتر است ابتدا با آموزش اشارهورزی در سن دوسالگی شروع کنید. پس از آن آواورزی رو با کودک کار کنید و پس از آن سراغ آموزش الفبا بروید. شما میتوانید از بستههای آموزش خلاق استفاده کنید.