مقاله‌ها و نوشته‌های آموزش خلاق

این صفحه منبعی برای «مقاله‌ها و نوشته‌های آموزش خلاق» است. چنانچه پیشنهادی برای مقاله‌ها و نوشته‌های آموزش خلاق دارید به ما بگویید.

کاوش در محیط‌‌زیست

کاوش در محیط‌‌ زیست

مدت مدیدی را برای بازی در فضای بیرون با کودکان اختصاص داده‌ایم و کودکان همواره به عناصر گوناگون طبیعت توجه نشان داده‌اند... . این تصویر «لوبیای سحرآمیز ما است!» و در هفته‌ی گذشته موضوع بسیاری از بحث‌ها بوده است. 

سواد شکوفایی چه نقشی در رشد کودک دارد؟

سواد شکوفایی چه نقشی در رشد کودک دارد؟

با وجود گستردگی روزافزون مطالعات سواد خواندن و گشوده شدن درهای تازه‌ای از چیستی و چگونگی سواد، در کشور ما همچنان آموزش سواد خواندن به کودکان یک معضل عمده بشمار می‌رود و شیوه‌ها و رویه‌های آن، با چند و چون‌های بی‌شماری روبروست. مسئله مند شدن سواد خواندن در کشور ما مخصوص دوره‌ی ابتدایی نیست. بسیاری از دانشگاه‌پژوهان، از چالش سواد خواندن و ناتوانی دانشجویان در مواجهه خلاقانه، تفسیری و انتقادی با متون نوشتاری سخن می‌گویند.( فاضلی،۱۳۹۶ و فراستخواه، ۱۳۹۸)

سواد شکوفایی، از مرز ناممکن تا مرزهای امکان

سواد شکوفایی، از مرز ناممکن تا مرزهای امکان

نگارنده معرفی کتاب: سیدمهدی اعتصامی


کتاب «سواد شکوفایی – از پژوهش تا عمل – چه‌گونه کودکان با سواد می‌شوند؟»، از اولین آثار پژوهشی است که با عبارت «سوادشکوفایی» در ایران به زبان فارسی انتشار می‌یابد. طبیعی است که بسیاری به دنبال این هستند  بدانند جنس این سواد چیست و چه دامنه‌ای را در برمی گیرد. ابتدا لازم است توضیح داده شود که سواد شکوفایی معادل فارسی Emergent Literacy است که پیش از این در معدود ترجمه‌هایی که به فارسی شده است، با اصطلاح سواد نوظهور و سواد دوره اوان رشد ترجمه شده است که اولی نامربوط و نشان دهنده ناآگاهی مترجمان در برداشت درست از این اصطلاح است و دومی ترجمه‌ای سنجیده نیست. در حالی که در این حوزه «سواد شکوفایی» نشان می‌دهد که مؤلف کتاب تا چه اندازه به سبب تسلط در حوزه تاریخ آموزش و پرورش و تجربه‌های ترویج سوادآموزی در ایران انتخابی درست داشته است.

چگونه به کودک خود زبان اشاره را بیاموزید - بخش سوم

چگونه به کودک خود زبان اشاره را بیاموزید - بخش سوم

نقش بزرگسالان در آموزش اشاره‌ورزی

هنگامی که کودک شما دو تا سه ماه است بی آنکه توانایی انجام ساده‌ترین کنش‌های حرکتی معنادار را داشته باشد، شما باید کار اشاره‌ورزی را در فضای خانه و بیشتر در برابر چشمان نوزاد انجام دهید. در حقیقت اشاره‌ورزی با ماساژ کودک و البته ماساژهای جهت‌دار روی دست‌ها و انگشت‌های نوزاد انجام می‌شود. نوزادان از ماساژ بسیار لذت می‌بردند، بسیاری از خانواده‌ها با سودمندی های ماساژ آشنا نیستند. یکی از سودمندی‌های ماساژ این است که ساقه‌های حرکت و کنش‌های معنادار نوزاد را در آینده توانمندتر می‌کند. در همین دوره افزون بر انجام ماساژ، اگر پدر و مادر علاقه‌مند هستید، خود کم کم با زبان اشاره همراه با سخن، نشانه‌ها را بازنمایی کنید. این رفتار شما بسترسازی برای چند ماه آینده است که کودک کم کم توان در اختیار گرفتن دست‌هایش را پیدا می‌کند و می‌تواند خود بدون تکیه به چیزی بنشیند.

کاربرد زبان اشاره برای کودکان چیست؟ - بخش دوم

کاربرد زبان اشاره برای کودکان چیست؟ - بخش دوم

بسته «اشاره‌ورزی با نوزادان و نوپایان» به کودک شما کمک می‌کند که بتوانند با ساده‌ترین شکل از زبان اشاره که زبان حرکتی – مفهومی است، با بزرگ‌ترها ارتباط برقرار کنند. این ارتباط نه تنها سبب رشد مغزی شتابان‌تر در آن‌ها می‌شود، بلکه کودکان می‌توانند از جنبه عاطفی، خود را بهتر بیان کنند و همین نکته سبب آرامش بیش‌تر آن‌ها می‌شود.

اشاره ورزی چیست؟ - بخش اول

اشاره‌ورزی چیست؟ - بخش اول

بسته «اشاره ورزی» از مجموعه بسته‌های آموزش خلاق از راه ادبیات می‌باشد که به طور خاص برای آموزش خواندن به نوزادان و نوپایان تهیه گردیده است. این بسته به عنوان اولین گام در فرآیند چند مرحله‌ای آموزش خواندن به کودکان قرار دارد. محتوای این بسته براساس بکارگیری اندام بدن کودک به خصوص دست‌ها، سر، گردن و چهره به منظور برقراری ارتباط او با اطرافیان و اطراف می‌باشد. مؤلف بر پایه پژوهش‌هایی که در حدود ۵۰ سال اخیر، در زمینه خواندن و سوادآموزی صورت گرفته، عنوان می‌دارد که کودکان از همان بدو تولد به سبب شکل‌گیری مغز و سیستم اعصاب، توانایی ادراک برخی مسائل پیرامون خود را دارند. این انگاره به غلط در میان ما رواج دارد که به سبب عدم توانایی کودک در سخن گفتن، پس ادراک و دریافتی از اطراف و اطرافیان خود ندارد و از اساس هیچ مطلب و محتوایی برای ارائه به سایرین نخواهد داشت.

آموزش هنر به کودکان، بخش ششم - تخیل و فانتزی

آموزش هنر به کودکان، بخش ششم - تخیل و فانتزی

تخیل و فانتزی

دو کودک به نام «هانسل و گرتل»، کلبه‌ای را در جنگل پیدا می‌کنند که از شیرینی، آب‌نبات و شکلات ساخته شده است. خیالی که برای هر کودکی شیرین و لذت‌بخش است. با فانتزی و تخیل، می‌توانیم خودمان را بیرون از واقعیت حس کنیم و به چیزهایی که پیرامون ما هست، رنگ و شکل و اندازه‌ی دل‌خواه خودمان را ببخشیم، چنان‌که در چشم ما خوشایند باشند. برای کودکان شنیدن افسانه «هانسل و گرتل»، تصویری از خانه‌ای خوردنی است که از ترکیب عناصر وسوسه انگیز ساخته شده‌اند. بخش بزرگی از این اندیشه‌ی تخیلی، به ظرفیت ما برای برگرداندن واقعیت‌ها و به کارگرفتن آن‌ها وابسته است. برای نمونه، شاید از کودکان بخواهیم که یک بستنی را تصور کنند که هزار تن وزن دارد یا تصور کنند زندگی روی یک کیک چگونه خواهد بود. هر دوی این نمونه‌ها با مفهوم معمول زندگی ما از ارزش و سنجش مغایرت دارد. چنین اندیشیدنی در کودکان، در جهان واقعی، بسیار دور از ذهن است، اما در جهان فانتزی، شدنی و امکان‌پذیر است، مانند این‌که هر چه دوست داریم می‌توانیم در خیال خود تصور کنیم.

آموزش هنر به کودکان، بخش پایانی - مراحل نقاشی در کودکان

آموزش هنر به کودکان، بخش پنجم - مراحل نقاشی در کودکان

ما دوست داریم پیشرفت کودکان را در نقاشی کردن ببینیم. دوست داریم کودکان حرکتی روبه‌ جلو و منظم داشته باشند و مراحل را پیاپی پشت سر بگذارند؛ اما در واقعیت این پیشرفت و رشد، یکنواخت و منظم نیست. نمی‌توانیم قطعی بگوییم که شماری از نقاشی‌ها، وابسته به گروه سنی ویژه‌ای است.

آموزش هنر به کودکان، بخش چهارم - نمونه‌هایی از تجربه‌های آموزگاران

آموزش هنر به کودکان، بخش چهارم - نمونه‌هایی از تجربه‌های آموزگاران

کودکان از نقاشی کردن چیزهایی که به آن‌ها دل‌بسته شده‌اند یا دوست‌شان دارند، لذت می‌برند. کودکان کم و بیش می‌توانند اسباب بازی‌هایی‌شان را به‌خوبی نقاشی کنند زیرا آن‌ها را خوب می‌شناسند. آن‌ها این توانایی دارند که درباره اسباب‌بازی‌شان فکر کنند و بخش‌های گوناگون آن را بشناسند.

رسم در رویکرد والدورف، پرورش مهارت‌هایی فراتر از طراحی روی کاغذ

رسم در رویکرد والدورف، پرورش مهارت‌هایی فراتر از طراحی روی کاغذ

«رسم[۱]» یکی از موضوع‌های درسی دانش‌آموزان پایه‌های یکم تا پنجم مدرسهٔ والدورف است و کشیدن شکل‌های انتزاعی (شکل‌هایی که ساختهٔ ذهن هستند و دقیقاً به همان شکل، در پیرامون ما وجود ندارند) را دربرمی‌گیرد. هنگامی‌که نخستین بار، در سال ۱۹۱۹، رودولف اشتاینر[۲]، آن را معرفی کرد، موضوعی کاملاً تازه در آموزش بود. البته امروز نیز موضوعی نو است و ما هنوز ابعاد تازه و کاربردهای گوناگون آن را کشف می‌کنیم و درمی‌یابیم.

آموزش هنر به کودکان، بخش سوم - کودکان چگونه نقاشی می‌کنند؟

آموزش هنر به کودکان، بخش سوم - کودکان چگونه نقاشی می‌کنند؟

دشوار نیست که به کودکان بیاموزیم چگونه نقاشی بکشند. در روش متداول، الگویی داده می‌شود و کودک از روی آن نقاشی می‌کشد. برای نمونه معلم خط‌های زیگزاگی مانند درخت کاج روی کاغذ می‌کشد و کودک از روی آن تقلید می‌کند. البته این کلیشه‌ها همیشه هم بد نیستند.

آموزش هنر به کودکان، بخش دوم - یافتن نقطه تعادل

آموزش هنر به کودکان، بخش دوم - یافتن نقطه تعادل

در بخش نخست، دربارهٔ الگوها صحبت کردیم. حالا زمان آن است تا راه‌های استفاده خلاق از آن‌ها را بگوییم. خط‌های بیرونی شکل‌های هندسی می‌تواند نقطهٔ آغاز آفرینش یک اثر هنری باشد. کودکان بزرگ‌تر می‌توانند با برش الگوها، ترسیم شکل‌های هندسی را تمرین کنند.

آموزش هنر به کودکان، بخش نخست - شناخت کودک

آموزش هنر به کودکان، بخش نخست - شناخت کودک

هیچ دو اثر هنری نیست که همانند باشند. آموزش برای خلق یک اثر هنری ناب مهم است. آن‌چنان که اگر آموزش هنر، خوب و درست انجام شود کودکان هم می‌توانند آثاری ناب بیافرینند. کودکان دوست دارند ایده‌های تازه را آزمایش کنند، مشکلات را از میان بردارند و خودشان تصمیم بگیرند که چگونه کار کنند.

یوریتمی در برنامه درسی مدرسه والدورف

یوریتمی در برنامه درسی مدرسه والدورف

از هنگامی‌که رودولف اشتاینر، در سال ۱۹۱۹، نخستین مدرسه والدورف را پایه‌گذاری کرد، یوریتمی بخش اصلی برنامه درسی مدرسهٔ والدورف بوده است.

یوریتمی درمانی و تسکین دردها با نگاهی به آموزه‌های رودولف اشتاینر

یوریتمی درمانی و تسکین دردها با نگاهی به آموزه‌های رودولف اشتاینر

یکی از غیرمعمول‌ترین هنرهایی که در مدرسه والدروف تدریس می‌شود، یوریتمی است. حتی خانواده‌هایی که فرزندانشان مدت‌ها تحت این آموزش‌ها قرار گرفته‌اند، در توضیح دادن آن دچار مشکلاتی هستند. بعضی وقت‌ها گفتن اینکه چه چیزی نیست، ساده‌تر است. دُلُرس کافمن می‌گوید: «یوریتمی رقصیدن نیست، باله و پانتومیم یا وشتگری [۱]هم نیست.» رودولف اشتاینر که این هنر را در اوایل قرن بیستم به راه انداخت، آن را «گفتار مرئی یا آهنگ دیدنی» نام‌گذاری می‌کند. خانم کافمن بیان می‌کند در یوریتمی، بدن انسان تبدیل به‌نوعی ابزار موسیقایی می‌شود که حرکاتی را که توسط ارگان‌های حنجره، ریه‌ها، سقف دهان، زبان و لب‌ها تولید می‌شود را تقلید می‌کند.

چرا و چگونه رودولف اشتاینر، هنرِ آموزش و پرورش را پایه‌گذاری کرد؟

چرا و چگونه رودولف اشتاینر، هنرِ آموزش و پرورش را پایه‌گذاری کرد؟

روایتی درباره‌ی شکل‌گیری رویکرد آموزشی «اشتاینر» بر پایه‌ی شناخت حقیقی انسان

لذت آموزش از راه ادبیات

لذت آموزش از راه ادبیات

یک: آواورزی با سی بی لک
کسی نیست که بگوید چرا؟

​آموزگاری در مدارس اشتاینر - والدورف همچون یادگیری است

​آموزگاری در مدارس اشتاینر - والدورف همچون یادگیری است

Teaching as Learning in a Steiner Waldorf Setting

«اهمیّت نقش آموزگاری در جایگاه عامل تغییری[۱] که ترویج‌گر مفاهمه و رواداری است، هرگز به اندازه امروز آشکار نبوده است. به‌نظر می‌رسد در سده بیست‌ویکم بیش از پیش، بر اهمیّت و حساسیت این نقش افزوده شود.»

مبانی نظری و روان شناختی الگوی مونته سوری

مبانی نظری و روان شناختی الگوی مونته سوری

جوهر خدایی بشر باید بوسیله تعلیم و تربیت کشف و شکوفا شود و به سطح بالای آگاهی نائل شود.

آموزش خلاق از راه ادبیات کودکان، گفت‌وگو با زینب محمدیاری

آموزش خلاق از راه ادبیات کودکان، گفت‌وگو با زینب محمدیاری

یک مربی، یک تجربه

گفت‌وگو با زینب محمدیاری، آموزگار و مربی آموزش خلاق از راه ادبیات کودکان که اکنون در اردکان استان یزد، کودکان را با بسته‌های آموزش خلاق از راه ادبیات کودکان آشنا و آن‌ها را در تجربه آموزش از راه ادبیات سهیم می‌کند.

۵ تکنیک برای تبدیل کتاب خواندن به فعالیتی سرگرم‌کننده برای کودکان

۵ تکنیک برای تبدیل کتاب خواندن به فعالیتی سرگرم‌کننده برای کودکان

بازی‌های کامپیوتری، اسکوترها و موبایل‌ها؛ این‌ها چیزهایی هستند که بچه‌ها به آن‌ها علاقه دارند. کتاب خواندن رتبه‌ای در نزدیکی‌های انجام تکالیف مدرسه یا کمک کردن به مادر در چیدن میز غذا دارد.

پرسش‌های رایج درباره الف‌باورزی با کا‌کاکلاغه

پرسش‌های رایج درباره الف‌باورزی با کا‌کاکلاغه

الف‌باورزی یعنی چه؟

آموزش زبان به کودکان پیش دبستانی

آموزش زبان به کودکان پیش دبستانی

آموزش زبان به کودکان پیش دبستانی( برپایه رویکرد آموزش خلاق از راه ادبیات کودکان)

پرسش‌های رایج درباره آواورزی با سی‌بی‌لک

پرسش‌های رایج درباره آواورزی با سی‌بی‌لک

آواورزی به چه معنا و کاربرد آن چیست؟

آمادگی برای خواندن

آمادگی برای خواندن

آیا می دانستید که پیش از آغاز آموزش رسمی برای خواندن، پنج مهارت وجود دارد که کودک شما باید به آن ها مسلط شود؟ زیرا که این مهارت های آمادگی برای خواندن، آنقدر دارای اهمیت هستند که ما به آن ها ۵ مهارت برتر می گوییم.

درخواست همکاری از افراد بالای ۵۰ سال برای ترغیب کودکان به خواندن

درخواست همکاری از افراد بالای ۵۰ سال برای ترغیب کودکان به خواندن

خواندن فرایندی است که از یک سو نیازمند پشتیبان هایی سخت افزاری است و از سوی دیگر نمی توان تاثیر استفاده از پشتیبان هایی نرم افزاری را هم نادیده گرفت. نمونه ای از پشتیبان سخت افزاری طراحی ساختمان کتابخانه است که  باید به گونه ای باشد که همه گروه های سنی از صفر تا ۱۱ سال به کتابخانه دسترسی داشته باشند. برای نمونه امکان پذیرایی مراجعانی که با کالسکه یا ویلچر به کتابخانه می آیند وجود داشته باشد.

چگونه به کودکان پیش دبستانی، مفاهیم ریاضی را بیاموزیم؟

چگونگی آموزش مفاهیم ریاضی به کودکان پیش دبستانی

امروزه آموزش و پرورش در دوره پیش دبستان به عنوان دروندادی حساس هم از نظر رشد کلی یک فرد و هم از نظر تأثیر در پذیرش و نگهداری کودکان در سطوح ابتدایی مورد تأکید فراوان قرار گرفته است.

آشنایی با پازل

کودکان و آشنایی با پازل

پازل، قطعات بریده یا جدا از هم یک تصویر است که با قراردادن آن‌ها در محل خود، تصویر اصلی به دست می‌آید. پازل‌ها، با توجه به نوع آموزش، موضوع، فرم و شکل به صورت‌های گوناگونی ساخته می‌شوند. در مطلب زیر که برگرفته از سایت تبیان می‌باشد، انواع پازل ذکر شده است.

رشد هوش فضایی از طریق بازی با وسایل ساده

رشد خلاقیت از طریق بازی با وسایل ساده

امروزه زندگی بسیاری از خردسالان را تکنولوژی‌هایی از قبیل لپ تاپ، تبلت، تلفن‌های هوشمند و غیره پر کرده‌اند. این ابزارها، کاربرد آموزشی نیز پیدا کرده و از انواع بازی‌های هوش، سرگرمی، آموزش زبان و ریاضی و پر شده‌اند. اما کارشناسان امور تربیتی هنوز بر این باورند که هیچ چیزی نمی‌تواند جای بازی کودک با ابزارهای ساده را در دنیای واقعی بگیرد. دنیای واقعی، هنوز بسیار قدرتمندتر از دنیای مجازی بر فعالیت‌های ذهنی و رشد هوشی کودکان مؤثر است. بازی با اسباب بازی‌ها و وسایل هندسی ساده، بیشترین تأثیر را بر رشد ذهنی کودکان دارد.

اریگامی

کاربرد های هنر اریگامی برای کودکان

اریگامی هنر باستانی بازی با کاغذ است که ریشه آن به تمدن باستانی چین و ژاپن باز می‌گردد اما امروزه محبوبیت بین المللی یافته است. این هنر ظریف با وارد شدن در نظام آموزشی و مدارس، می‌تواند بر تقویت ادارک فضایی و تفکر منطقی و مرحله‌ای دانش آموزان مؤثر باشد.

کودکان به بازی خلاق نیاز دارند

کودکان به بازی خلاق نیاز دارند

کارشناسان امور تربیتی سال ها است که در مورد کاهش خلاقیت و تفکر در کودکان هشدار داده‌اند. کودکان خلاقیت را از بازی‌های خود آغاز می‌کنند و امروزه با جایگزین شدن بازی‌های خلاق و ساده گذشته با انواع ابزار و اسباب بازی‌های چند رسانه‌ای، پیچیده و گران قیمت، فرصتی برای تبلور هوش و خلاقیت و آزادی تفکر در کودکان باقی نمی‌ماند.

پرورش خلاقیت در کلاس درس

پرورش خلاقیت در کلاس درس

مـا می‌توانیم برای دانش آموزان شـرایطی را فراهم کنیـم که افرادی خلاق و متفکرانی نقاد بار آیند. خلاقیت را نمی‌توان به طور مسـتقیم آموزش داد، اما تجربه آموزشـی و پرورشـی می‌تواند روش‌ها، فرصت‌های آموزشی و محیط بـاروری را برای رویـش و پروراندن ذهن خلاق فراهم کنـد.  البته باید به یاد داشـته باشـیم، پرورش تفکر خلاق همیشـه آسان نیسـت، ولی یافته‌های پژوهشـی و تجربه یا توصیه‌های آموزشـی موفق می‌تواند ما را در این زمینه کمـک کند. این مقاله دربـاره دو اصل برگرفته از منابـع مذکور، یعنی نتایج پژوهش کارشناسان برجسته یونسکو، بحث می‌کند..

شیوه‌های صحیح و عملی پرورش خلاقیت

شیوه‌های صحیح و عملی پرورش خلاقیت

اگر خلاقیت یکی از مهم‌ترین اضلاع کارآفرینی باشد در آن صورت برای داشتن نسلی کارآفرین باید کودکانی خلاق داشت. دکتر لیلاافضلی، روانشناس و پژوهشگر در حوزه خلاقیت در این نوشته به ابعادی از این موضوع اشاره دارد.

دنیای تخیل کودکان

دنیای تخیل کودکان

امروزه به‌خوبی این مسئله برای ما به اثبات رسیده که تمایل کودکان به سیر کردن در دنیایی خیالی و یا تمارض به انجام کارهای مختلف به علت عدم توانایی ایشان در فرق‌گذاری بین خیال و واقعیت و دنیای خیالی یا واقعی نبوده و در برابر نشان‌دهندهٔ ظرفیت بسیار بالای ایشان در یادگیری است. درواقع کودکان زمان بسیار زیادی را به بازی کردن و سیر کردن در دنیایی خیالی می‌گذرانند. ایشان اما به‌خوبی می‌دانند که در حال بازی کردن هستند حتی باوجوداینکه بعضاً این کار را با چنان تمرکزی انجام می‌دهند و احساساتی واقعی در حین آن از خود بروز می‌دهند که مراتب تعجب ما را فراهم می‌کنند.

راه های ساده برای پرورش خلاقیت در کودکان

راه های ساده برای پرورش خلاقیت در کودکان

«آلن آلدا»، بازیگر و کارگردان نامدار آمریکایی، می‌گوید: "خلاقیت جایی است که هیچ کس دیگری تا به حال پای نگذاشته است. برای کشف خود و یافتن هر چیز فوق العاده ای به وسیله شهود، باید از شهر آسایش خود به بیابان‌های وحشی و ناشناخته مهاجرت کرد."آیا علاقمندید که کودکانتان به بالاترین بخش خلاقیت خود برسند؟ پس می‌توانید از راه‌های ساده‌ای که در ادامه می‌آید، استفاده کنید. راه‌های رسیدن به خلاقیت بسیار پیچیده و تاریک است ولی با چند نشانه و علامت، می‌توان آن را یافت. در ادامه، چند راه ساده برای بالا بردن خلاقیت کودکان توضیح داده می‌شود.

اين هفت پله به كودك خلاق مي رسد

اين هفت پله به كودک خلاق می رسد

والدینی که در برخورد با مسائل زندگی و حل آنها از روش‌های ابتکاری و خلاق استفاده می‌کنند، طبیعتاً فرزندان خود را نیز به این جهت سوق می‌دهند، در حالی که اگر والدین دائماً در بند اصول و قوانین خشک و انعطاف ناپذیر و یا در کارها مقلد و پیرو دیگران باشند، نمونه‌ای نامناسب و بازدارنده در پرورش خلاقیت فرزندانشان خواهند بود. تحقیقات نشان داده که والدین خلاق بیشتر از والدین غیرخلاق در پرورش خلاقیت موفق هستند.

چگونه هوش اکتسابی کودکان را بپرورانیم؟

چگونه هوش اکتسابی کودکان را بپرورانیم؟

هوش همواره موضوعی جالب و جذاب برای پژوهشگران بوده و هست. این که چرا برخی افراد باهوش‌ترند و این هوش چگونه شکل می‌گیرد و از کجا می‌آید. بر این اساس طی چند دهه انسان شناسان و محققان علوم پزشکی عوامل زاینده و فزاینده هوش آدمی را تحقیق و بررسی کرده‌اند. بنا به یافته‌ها بخشی از فرآیند شکل گیری هوش، ذاتی است و ریشه‌های ژنتیک دارد. اما بخشی دیگر اکتسابی بوده و بر اثر فرآیند رشد بویژه در سال‌های کودکی و نوجوانی شکل می‌گیرد. فرآیند رشد ذهنی که با رشد جسمی همراه است، خود از عوامل متعدد دیگری نظیر تغذیه، پرورش ذهنی، آموزش، تعلم و تربیت، محیط اجتماعی، اقلیم، محل سکونت و ... تأثیر می‌گیرد. امروزه دانشمندان می‌دانند حتی آب و هوا می‌تواند بر میزان هوش ساکنان یک منطقه جغرافیایی تأثیر بگذارد. حتماً شنیده‌اید که سرب موجود در هوای آلوده هوش بچه‌ها را کم می‌کند یا می‌تواند بر سلامت سیستم عصبی مادر و جنین اثر نامطلوب بگذارد.

هنر و کودکان

هنر و کودکان

هنریکی ازپدیده های هستی است که ازپیدایش انسان بر روی زمین همواره الهام بخش آرامش، عشق وتلطیف روح اوبوده است. سخنان نغز، شعر، موسیقی و نقاشی وصنایع دستی را که ازقرن ها پیش برجای مانده درکشفیات دانشمندان مشاهده می‌کنیم. روانشناسان معتقدند، شنیدن آهنگ‌های آرام درطی دوران جنینی سبب سکون وصبوری بودن طفل درسالهای رشدش خواهد بود. پدربزرگ ومادربزرگان ما دوران کودکی خود را درمکتب ها، با حفظ شعرشعرای بزرگ وآیات قرآن گذرانده‌اند. وازهمین روست که بسیاری ازآنان حافظان اشعارزیادی هستند که درهنگام دلتنگی وبا خواندن آنها تسلی می‌یابند.

 کودکان خلاق چه ویژگی‌هایی دارند؟

کودکان خلاق چه ویژگی‌هایی دارند؟

اگر خلاقیت یکی از مهم‌ترین اضلاع کارآفرینی باشد در آن صورت برای داشتن نسلی کارآفرین باید کودکانی خلاق داشت. دکتر لیلاافضلی، روانشناس و پژوهشگر در حوزه خلاقیت در این نوشته به ابعادی از این موضوع اشاره دارد.

همه باهوش‌ها ریاضی‌دان نمی‌شوند

همه باهوش‌ها ریاضی‌دان نمی‌شوند

مفهوم عمومی که ما از هوش می‌شناسیم، همان هوش آکادمیک و اغلب هوش ریاضی است. به دلیل همین باور است که معمولاً نمره ریاضی برای والدین بسیار مهم‌تر از نمرات دیگر است، در حالی که نمره ریاضی صرفاً شاخص نوعی از انواع هوش است. معمولاً وقتی در درس ریاضی دچار ضعف می‌شویم، احساس خنگی و کم‌هوشی به ما دست می‌دهد، ولی آیا کسی که در درس ریاضی یا درس‌های آکادمیک مشکل داشته باشد واقعاً کم‌هوش است؟ به گفته کارشناسان جنبه‌های دیگری غیر از هوش آکادمیک در زندگی ما وجود دارد که می‌تواند بسیار مهم و تاثیرگذار باشد. تست‌های سنتی هوش که بهره هوشی یا آی‌کیو نتیجه آنهاست، معمولاً هوش آکادمیک را می‌سنجند. با این سنجش باهوش‌ترین‌ها کسانی هستند که نمرات بالای درسی و موفقیت‌های تحصیلی بالایی دارند، نه افرادی که واقعاً در زندگی موفقند.

کاربرد روش مونته سوری درآموزش کودکان پیش دبستانی

ارتباط با دنیای بیرون از محیط مهد کودک و مراکزآموزشی و پیش دبستانی معمولاً به خاطر آسیب پذیری کودکان، سن کم،، خطر تصادف‌های رانندگی و پرهیز از نگرانی والدین بسیارمحدود است و معمولاً به گردشی در پارک مجاور مرکز آموزشی ختم می‌گردد.

آموزش علوم به کودکان و تأثیر آن بر خلاقیت

آموزش علوم به کودکان و تأثیر آن بر خلاقیت

خلاقیت می‌تواند در همه انواع فعالیت‌های بشری از آشپزی گرفته تا علوم اتفاق بیفتد که لازمه آن ابتکار، حس کنجکاوی، خطر کردن و تفکر است. هنر می‌تواند یک نقش قوی در پیشرفت خلاقیت در بچه‌ها داشته باشد.امروزه روانشناسان بر این عقیده‌اند که در رشد و یادگیری انسان مراحل زمانی حساسی وجود دارد به طوری که تمرین و آموزش باید در یک زمان معین و مشخص صورت گیرد.با توجه به اینکه ۸۰ درصد شخصیت کودک در ۶ سال حیات اولیه او شکل می‌گیرد اهمیت آموزش و پرورش پیش دبستانی آشکار می‌شود. در این دوره کودک برای اولین بار به طور وسیع از تحرک و استقلال خویش بهره می‌گیرد و نقش نهاد خارج از محیط خانواده در رشد و پرورش و یادگیری کودک اهمیت می‌یابد.

آموزش خلاقیت به معلم و شاگرد

آموزش خلاقیت به معلم و شاگرد

خلا نبود آموزش خلاق در کتاب‌های درسی کاملاً احساس می‌شود. خلاقیت و پرورش آن رفتاری اکتسابی است نه ذاتی، بنابراین می‌توان آن را آموزش داد. یکی از مهم‌ترین بسترها برای پرورش خلاقیت نظام آموزشی به ویژه کتاب‌های درسی است. به گونه ای که اگر این آموزش به شکل اصولی، صحیح و نظام مند ارائه شود نه تنها در سطح خرد که در سطح کلان جامعه نیز به خوبی تاثیرگذار خواهد بود. برخی از نظام‌های آموزشی دنیا همچون امریکا و ژاپن با برنامه ریزی در این باره توانسته‌اند سهم خود را در تولید جهانی ایفا کنند. 

مهارت مطالعه کودکان با کتاب های تصویری

مهارت مطالعه کودکان با کتاب های تصویری

افزایش مهارت‌های یادگیری و خواندن در کودکان گاهی برای والدین بسیار مشکل است. پدر و مادر فکر می‌کنند مهارت‌های یادگیری و خواندن صفتی ارثی است و گام برداشتن در این راه به کودکان کمکی نمی‌کند. اما روانشناسان برای نیل به این هدف اهمیت خواندن کتاب‌های مصور را بیان می‌کنند و معتقدند که این کتاب‌ها آنچنان ارزشمندند که نه تنها برای خواندن و آموختن به بچه‌ها کمک می‌کند، بلکه دنیای تصور و تخیل کودکان را نیز پرورش می‌دهد.

موانع خلاقیت در محیط خانواده

موانع خلاقیت در محیط خانواده

 ۱- تاکید بیش ازحد والدین برهوش و حافظه کودک: بسیاری از والدین، ناآگاهانه کودک خود را فقط با هدف تقویت مهارت‌های حافظه ای و انباشتن ذهن وی از اطلاعات عمومی، تربیت وهدایت می‌کنند و برای حافظه و هوش کودک، اهمیتی بیش از حد قائل می‌شوند. این گروه از والدین بدون در نظر گرفتن این اصل تربیتی مهم که تنها اطلاعات عمومی و داشتن حافظه قوی برای تکامل و رشد فکری و باروری استعدادهای کودک کافی نیست، با اصل قراردادن هوش وحافظه کودک، از پرورش سایر توانمندی‌های ذهنی و روانی کودک خود که مهم‌ترین آن‌ها تفکرخلاق است، غافل می‌مانند.

عضویت در کانال تلگرام