کودک اوتیسم من چه موقع حروف الفبا را تشخیص می‌دهد؟

سال‌ها است با کودکان کار می‌کنم و در این زمینه متخصص هستم. بیشتر والدین از من سؤال می‌کنند که «کودک اوتیسم من چه موقع حروف الفبا را تشخیص می‌دهد؟» سؤال مهمی است زیرا گام اول در یادگیری زبان و توانایی خواندن، شناخت حروف است؛ مراحل مهمی که در برقراری ارتباط، پیشرفت تحصیلی و تعامل اجتماعی نقش حیاتی دارند. مطلب حاضر جنبه‌های ضروری آموزش این مهارت‌های مهم، روش‌ها، موانع و عناوین باارزش را متناسب با کودکان اوتیسم درنظر می‌گیرد.

فهرست:

درک اوتیسم و تشخیص حروف

کودکان به طور معمول چه موقع الفبا را می‌آموزند؟

چرا تشخیص حروف برای کودک اوتیسم چالش برانگیز است؟

راهبردهایی برای آموزش تشخیص حروف

نکاتی برای والدین؛ حمایت از کودکان در سفر یادگیری الفبا

برنامه‌های کاربردی که حروف الفبا و واژگان پایه را به کودکان می‌آموزد

نتیجه گیری

درک اوتیسم و تشخیص حروف

شاید متوجه شده باشید که کودک‌تان جذب حروف شده است، شاید شکل آنها را با آجرهای خانه سازی نشان دهد یا آنها را روی بخار پنجره بکشد. با این حال، ممکن است مفهوم تشخیص حرف، توانایی شناسایی و نام گذاری هر یک از حروف، دشوار باشد. احتمال دارد این تحول در کودکانی که تنوع عصبی[1] (افراد با عملکرد ذهنی و عصبی متفاوت) دارند، دیرتر از همسالان آنها با رشد عصبی معمولی[2] اتفاق بیافتد که علت آن هم تفاوت در پردازش شناختی است. 

این مورد حاکی از شرایط نامساعد کودک‌تان نیست بلکه تأییدی بر این تفکر است که مسیر هر کودک در سوادآموزی با توجه به شخصیت او متمایز خواهد بود. کودکانی که تفکر و یادگیری متفاوتی دارند، معمولاً سبک‌های یادگیری منحصر به فردی دارند و ترفند آموزشی شما این است که از این فردیت به خوبی استفاده کنید. 

در سایت آموزک بخوانید: اختلال اوتیسم: علائم، علت‌ها و راه‌های درمان و تشخیص آن 

درک اوتیسم و تشخیص حروف

کودکان به طور معمول چه موقع الفبا را می‌آموزند؟

سفر سواد آموزی بسیار قبل‌تر از مدرسه و معمولاً در سنین 2 و 4 سالگی آغاز می‌شود. بیشتر کودکان تا سن 5 سالگی بر تشخیص حروف مسلط می‌شوند. با این حال، این سیر تحول تغییرناپذیر نیست، به ویژه برای کودکانی که نیازهای خاص دارند. 

به خاطر داشته باشید، رشد یک طیف است نه مسابقه. برخی از کودکان در 2 سالگی الفبا را درک می‌کنند در حالی که سایر کودکان یک سال یا دو سال بعد از آن می‌آموزند. اگر کودک‌تان در طیف اوتیسم[3] قرار دارد شاید با سیر زمانی کاملاً متفاوتی مواجه شوید. خبر خوب این است که: این زمان بندی تأثیر اندکی بر ظرفیت کودک در یادگیری، خلاقیت یا نتایج بلند مدت تحصیلی دارد. 


خرید کتاب کودک درباره اوتیسم


چرا تشخیص حروف برای کودکان اوتیسم چالش برانگیز است؟

ممکن است اوتیسم بر قابلیت پردازش بصری کودک اثر بگذارد و تشخیص حروف مشابه را دشوار کند. به طور مثال، «ب» و «ت» یا «و» و «ز».[4] علاوه براین، کودکان اوتیسم اغلب در تمرکز بر جزئیات و به قیمت از دست رفتن تصویر کلی برتری دارند. بنابراین، امکان دارد که کودک در قوس‌ها و لبه‌های حرفی گیر کند و این مورد مانع از شناخت کلی حرف شود. 

اما اطمینان داشته باشید که این چالش‌ها رفع‌شدنی هستند. توان بیش از حد کودک‌تان واقعیتی است که صبورانه در انتظار است تا آشکار شود. در این‌جا، چند راهبرد آمده است تا در رسیدن به این هدف به شما کمک کند.

تشخیص حروف برای کودکان اوتیسم

راهبردهایی برای آموزش تشخیص حروف

در ابتدا، آموزش تشخیص حروف به کودک دلهره آور است اما استفاده از راهبردهای زیر تأثیر زیادی در تسهیل مراحل دارد:

•    استفاده از راهبردهای چندحسی: چند حس را درگیر کنید تا یادگیری تعاملی و لذت بخش باشد. به طور مثال:  
•    بگذارید کودک روی ماسه حروف را بنویسد یا آنها را روی سه پایه نقاشی کند تا حافظه‌ی لامسه‌ای پرورش یابد.  
•    بینایی و شنوایی را بسیار تقویت کنید. آوازها و ترانه‌های درباره و کتاب هایی در باره الفبا بخوانید، قافیه سازی کنید.   
•    از قدرت تکنولوژی استفاده کنید. برنامه‌ها و ویدیوهای آموزشی را به کار برید تا یادگیری جالب و سرگرم کننده باشد.  
•    ایجاد داربست و آموزش قدم به قدم: تکلیف آموزش کل الفبا را به هدف‌های کوچکتر و دست یافتنی تقسیم کنید.   
•    با شناسایی حرف اول نام کودک شروع کنید. به تدریج حروف دیگر را معرفی کنید و حتماً هر پیشرفت کوچکی را جشن بگیرید.  
•    این رویکرد گام به گام موجب افزایش اطمینان کودک می‌شود و اشتیاق به یادگیری را در او افزایش می‌دهد. 

در سایت آموزک بخوانید: آیا فرزند من اوتیسم دارد؟ بررسی علت‌ها، نشانه‌ها و درمان اختلالات طیف اوتیسم

نکاتی برای والدین؛ حمایت از کودکان در سفر یادگیری الفبا

استفاده از امکانات بصری: پوستر، کارت‌های آموزشی یا کتاب‌هایی با تصاویر رنگی برای جلب توجه کودک و تقویت تشخیص حروف عالی است.

آواز و ترانه  بخوانید و بازی کنید: آوازها و ترانه های  جالب درباره حروف الفبا یا بازی‌های جذاب موجب می‌شود تمرین شناسایی حروف سرگرم کننده تر شود و کمتر به کارمشابهت داشته باشد.

با معلمان و پرستاران کودک هماهنگ شوید: اطمینان حاصل کنید هر فردی که با کودک‌تان برای کمک به او در یادگیری الفبا تعامل دارد، با شما هماهنگ باشد. کاربرد راهبردهای مفید در پیشرفت کودکان تأثیر بسزایی دارد.

محیطی حمایت گر ایجاد کنید: با عناوین ذکر شده که به سادگی امکان پی گیری دارند، محیط دلگرم کننده‌ای برای کودکان ایجاد می‌کنید تا با اطمینان و سرعتی که مخصوص خودشان است، حروف الفبا را بیاموزند. یادگیری شادمانه‌ای داشته باشید!

برنامه‌های کاربردی که حروف الفبا و واژگان پایه را به کودکان می‌آموزد

آیا کودک‌تان برای برقراری ارتباط و ابراز خود مشکل دارد؟ امروزه، برنامه‌هایی[5] وجود دارد که در ایجاد این مهارت‌های ارتباطی ضروری به کودکان کمک می‌کند!

برنامه‌های کاربردی[6] بستری ساده و جذاب برای آموزش واژگان اصلی به کودک فراهم می‌کنند و موجب می‌شوند از ابتدا کودک ارتباط مؤثری برقرار کند. فعالیت‌ها را با صدایی که برای کودک مناسب است بومی سازی کنید و ببینید چگونه کودک با بیان افکار و نیازهایش اطمینان خود را افزایش می‌دهد!

نتیجه گیری

به طور خلاصه، سفر هر کودک، به ویژه در کودکانی که تنوع عصبی دارند، برای تشخیص حروف ماجرایی منحصر به فرد است. برنامه‌ی زمانی مشخصی وجود ندارد که کودک اوتیسم چه زمانی حروف الفبا را می‌آموزد. در این فرایند، هر مرحله‌ی کوچکی از ترقی را که لحظه‌ی بزرگی از «تشخیص حروف» است، جشن بگیرید.    
شما مهم‌ترین راهنمای کودک هستید که در گام اول یادگیری زبان و سواد آموزی او دنیایی از تغییر ایجاد می‌کنید و باور کنید مشاهده‌ی کودک‌تان درحالی که حرفی را تشخیص می‌دهد و صدای آن را می‌گوید قطعاً ارزش این تلاش‌ها را دارد. 


پانویس

۱-  neurodivergent

۲- neurotypical

۳- autism spectrum

۴- “b” and “d” or “m” and “w.”

۵- Goally

۶- Word Lab and AAC Talker

Submitted by editor69 on ی., 10/20/2024 - 03:09