هدف چهارم توسعه پایدار، آموزش باکیفیت
تضمین آموزش همگانی باکیفیت و ترویج فرصتهای یادگیری برای همهی مردم
آموزش باکیفیت زیربنای بهبود زندگی مردم و توسعهی پایدار است. علاوه بر بالا بردن کیفیت زندگی، دسترسی همگانی به آموزش میتواند ابزار طرح راهحلهای نوآورانه برای مشکلات بزرگ دنیا را در اختیار افراد محلی قرار دهد. آموزش در اقتصاد اجتماعی تحرک ایجاد میکند و کلیدی برای فرار از فقر است. آموزش به رسیدن به برابری نیز کمک میکند. در واقع هر یک سال آموزش بیشتر، شاخص جینی را 1.4 درصد پایین میآورد. آموزش برای بالا بردن سازگاری مردم ضروری است و به برقراری صلح در جامعهها کمک میکند.
هماکنون بیش از 265 میلیون کودک از تحصیل بازماندهاند. 22% آنها در گروه سنی دبستان هستند. علاوه بر این، حتی کودکانی که به مدرسه میروند نیز مهارتهای پایهای خواندن و ریاضی را ندارند. در دههی گذشته، دسترسی به آموزش پیشرفت خوبی داشته است و آمار ثبتنام مدرسهها به خصوص در زنان و دختران افزایش یافته است. مهارتهای سوادآموزی نیز بسیار پیشرفت کردهاند ولی برای رسیدن به هدفهای آموزش جهانی باید گامهای پرشهامتتری برداریم. برای مثال، دنیا در دورهی ابتدایی به برابری میان دختران و پسران رسیده است، ولی کشورهای کمی به این هدف در تمام دورههای آموزش دست یافتهاند. این نابرابری سبب محدود شدن فرصتهای دختران جوان در بازار کار نیز شده است.
دلیل نبود آموزش باکیفیت، کمبود آموزگاران آموزشدیده، شرایط نابهسامان مدرسهها و مشکلات برابری حقوق است که فرصتها را از کودکان روستایی دریغ میکند. برای این که آموزش باکیفیت در اختیار کودکان خانوادههای تنگدست قرار گیرد، به سرمایهگذاری برای بورسهای تحصیلی، کارگاههای آموزشی آموزگاران، مدرسهسازی و دسترسی آب و برق به مدرسهها نیاز است.
آمار و ارقام:
- آمار ثبتنام دورهی ابتدایی در کشورهای در حال توسعه به 91 درصد رسیده، ولی همچنان 57 میلیون کودک که در سن دبستان هستند از تحصیل بازماندهاند.
- بیش از نیمی از کودکانی که در مدرسه ثبتنام نشدهاند در آفریقای سیاه زندگی میکنند.
- بیش از نیمی از مدارس آفریقای سیاه به آب آشامیدنی، تجهیزات دست شستن، اینترنت و کامپیوتر دسترسی ندارد.
- تخمین زده شده که 50 درصد کودکان بازمانده از تحصیل که در سن دبستان هستند در مناطق جنگزده زندگی میکنند.
- در آسیای میانه تعداد دختران سنین دبستان که مدرسه نمیروند 27% از پسران بیشتر است.
- 617 میلیون کودک و نوجوان در سراسر دنیا از مهارتهای پایهای ریاضی و خواندن برخوردار نیستند.
- 750 میلیون بزرگسال همچنان بیسواد هستند. دو سوم این جمعیت را زنان تشکیل دادهاند.
چه میتوان کرد؟
میتوانیم از دولتهایمان بخواهیم آموزش را هم در سیاستگذاری و هم در عمل در اولویت قرار دهند.
دولتها را متعهد به فراهم کردن آموزش ابتدایی رایگان برای همهی افراد جامعه کنیم.
بخش خصوصی را به سرمایهگذاری در امکانات و ابزار آموزشی تشویق کنیم.
از نهادهای مردمی بخواهیم با جوانان و دیگر گروهها همکاری کنند تا اهمیت آموزش بین جوامع محلی جا بیفتد.