نياز کودکان به ورزش
ورزش از مهمترین نیازهای جسمی و حتی روحی کودکان در عصر حاضر است که حتی از سوی عالمان دینی بارها و بارها به آن توصیه شده است.نسیبه نیکروش در مورد نیاز کودکان به ورزش به خبرنگار ورزشی باشگاه خبرنگاران گفت: ما باید فرزندانمان را تشویق کنیم که زندگی فعالی داشته باشند، همانند بزرگسالان کودکان نیز به ورزش کردن نیاز دارند. تصور اغلب افراد بزرگسال از ورزش کردن، رفتن به یک باشگاه خاص، استفاده از تردمیل و وزنه است، اما در مورد کودکان ورزش به معنی بازی کردن یا انجام هر نوع فعالیت است، ساعات ورزشی کودکان مربوط به زمان مدرسه، زنگ ورزش و یا زنگ تفریح است.
فواید ورزش در کودکان
دبیر کمیته تغذیه و بهداشت فدراسیون پزشکی ورزشی اضافه کرد: ورزش کردن به کودکان کمک میکند که عضلات و استخوانهای قوی تری داشته باشند، از آن جایی که ورزش میتواند به کنترل و تنظیم درصد چربی بدن کمک کند، باعث میشود که کودک از تناسب اندام بهتری برخوردار شود. وی ادامه داد: کاهش استرس روزانه، کمک به یادگیری بهتر، کنترل وزن و پیشگیری از چاقی، کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲، پیشگیری از ابتلا به بیماری پرفشاری خون و کلسترول بالا، احساس بهتر کودک نسبت به خود و برخورداری از خواب بهتر و تحمل بهتر چالشهای جسمی و روحی از دیگر فواید ورزش در کودکان است.
وی گفت: بچههایی که ساعات زیادی از روز به تماشای تلویزیون و کامپیوتر صرف میکنند زمان کمتری برای تحرک و بازی دارند والدین بایستی زمان تماشای تلویزیون، بازیهای کامپیوتری نشستن را محدود کنند. البته در این خصوص والدین باید الگوی مناسب برای فرزندان خود باشند چرا که کودکانی که والدین خود را اغلب در حالت نشسته به تماشای تلویزیون و بی تحرک میبینند به طور حتم در آینده دچار افزایش وزن خواهند شد.
ورزش را ساده بگیرید
انجام فعالیتهای گروهی مثل یک پیاده روی، انجام یک بازی مثل بدمینتون و یا پینگ پنگ در پارک میتواند هم جنبه ورزشی و هم تفریحی و هم در نتیجه تشویق کودکان به ورزش داشته باشد.
سه فاکتور قابل اهمیت در ورزش کودکان
کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی گفت: استقامت، قدرت و انعطاف از عوامل مهمی است که والدین موظف هستند در کودکانشان تقویت کنند. والدین میتوانند با تشویق فرزندانشان به انجام فعالیتهای فیزیکی متنوع، روزانه باعث بالابردن این فاکتورها شوند. وی ادامه داد: هنگامی که کودکان فعالیتهای هوازی مانند دویدن انجام میدهند، استقامتشان تقویت میشود.
در طی فعالیت هوازی ضربان قلب شدت میگیرد. وقتی این فعالیت ادامه پیدا میکند، به تدریج توان هوازی فرد بالاتر رفته و اکسیژن بیشتری به سلولها میرسد.انجام فعالیت هوازی که شامل بسکتبال، دوچرخه سواری، فوتبال، شنا، تنیس، پیاده روی و دویدن است، برای کودکان جزء تفریحشان به حساب میآید.همچنین، توان قدرتی هم به وسیله تمریناتی چون وزنه زدن بهبود پیدا میکند، البته باید دقت کنیم که این کار باید در حضور یک فرد بزرگسال انجام شود.
نیکروش تاکید کرد: به طور معمول بچهها به تمرینات منظم با وزنه نیاز ندارند. خیلی از کودکان با انجام بازیهای فردی و گروهی مثل بالا و پایین پریدن و بازیهای اینچنینی خود به خود توان قدرتی خود را بهبود میبخشند.برای تقویت انعطاف پذیری در کودکان نیز میتوان از تمرینات کششی کمک گرفت، چون این تمرینات اجازه میدهد که عضلات و مفاصل راحت خم و راست شوند.باید به کودکان فرصت دهیم که روزانه با انجام فعالیتهای ساده و معمولی بتوانند توان قدرتی، استقامتی و انعطاف پذیری خود را افزایش دهند.