اپلیکیشن و نرم‌افزار مناسب زبان‌پریشی برای کودک

زبان‌پریشی ناتوانی نسبی یا کامل در استفاده از زبان است که ممکن است به دنبال یک سکته، ضربه به سر و یا دیگر بیماری‌های عصب شناختی به وجود آید. در بیش‌تر افراد ضایعه به قسمت‌هایی در نیمکره چپ مغز وارد می‌شود. زبان‌پریشی اغلب ناگهانی رخ می‌دهد و بیمار زبان‌پریشی کلام خود را نادرست ادا کرده و یا کلام دیگران را کاملا درک نمی‌کند.در بیشتر موارد، زبان‌پریشی به دنبال یک سکته بوجود می‌آید که در اثر آن مرکز زبان در مغز دچار آسیب می‌شود. افراد مبتلا، مشکلاتی را در صحبت کردن و درک زبان گفتاری تجربه می‌کنند. برخی دیگر ممکن است مشکلاتی در خواندن، نوشتن و ریاضیات هم داشته باشند. اگرچه نشانه‌ها ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد اما آنچه که در تمام بیماران زبان‌پریش ثابت است، مشکلات و محرومیت‌هایی است که افراد مبتلا و خانواده‌هایشان در برخورد با مشکلات ارتباطی دارند. درادامه مقاله به مهمترین توصیه‌های درمانگران و معرفی اپلیکیشن‌های مرتبط با زبان‌پریشی یا آفازی برای کودکان می‌پردازیم.

مهم‌ترین توصیه‌های گفتاردرمانگران برای کودکان دچار زبان‌پریشی این‌ها هستند:

  1. با فرد مبتلا به زبان‌پریشی همانند یک بزرگسال و نه مانند یک کودک، صحبت کنید.
  2. در هنگام صحبت با بیمار، سر و صداهای زمینه‌ای مانند صدای تلویزیون، رادیو، افراد دیگر و ... را حذف یا کم کنید.
  3. قبل از برقراری ارتباط، بیمار را مطمئن کنید که به او توجه دارید.
  4. از تمام شیوه‌های ارتباطی مانند گفتار، خواندن، نوشتن، نقاشی، تماس چشمی، پاسخ‌های بله / خیر، بیان چهره‌ای و ... استفاده کنید.
  5. خطاهای بیمار را تصحیح نکنید.
  6. تمامی تلاش‌های ارتباطی بیمار را (به ویژه صحبت‌کردن) تشویق کنید و بپذیرید.
  7. با جملات ساده و کوتاه با بیمار ارتباط برقرار کنید. سرعت گفتارتان را با مکث‌های مناسب بین کلمات و عبارات، کاهش دهید. بلندی صدایتان هم در اندازه‌ی طبیعی باشد.
  8. بیمار را تشویق کنید تا مستقل باشد. از حمایت و محافظت بیش از اندازه پرهیز کنید.
  9. از حرکت‌ها و راهنمایی‌های بینایی استفاده کنید. اگر لازم است، یک موقعیت را تکرار کنید.
  10. تا جایی که ممکن است بیمار را تشویق کنید که به فعالیت‌های طبیعی ادامه دهد، مثل شام خوردن با خانواده، همکاری کردن و بیرون رفتن با آنان. فرد مبتلا به زبان پریشی را از خانواده یا دوستان جدا نکنید و در یک جمع گروهی به آن‌ها بی‌توجهی نکنید.
  11. یک شنونده صبور باشید، چون فرد مبتلا به زبان‌پریشی زمان زیادی را صرف صحبت کردن می‌کند، عجله نکنید و بین صحبت‌های او وارد نشوید.
  12. درک مکالمه یک فرد با فردی دیگر برای بیمار راحت‌تر از مکالمه دو یا چند نفر است. چرا که صحبت همزمان چند نفر با هم بیمار را گیج کرده و درک را ناممکن می‌سازد.
  13. بیمار را تشویق کنید که بنویسد یا نقاشی کند. اگر دست او آسیب دیده است، باید نوشتن را با دست دیگرش تمرین کند.
  14. بیمار را به سرگرمی‌ و فعالیت تشویق کنید.
  15. یک‌سری برنامه‌های روزانه را برای بیمار تنظیم کنید،,زمان‌های استراحت را هم برای او در نظر بگیرید زیرا فرد مبتلا به زبان‌پریشی به راحتی خسته می‌شود.
  16. افراد خانواده باید یاد بگیرند که راهنمایی‌هایی را برای کمک به بیمار ارائه دهند.
  17. افراد خانواده باید اشتباهات بیمار را حدس زده و درک کنند.
  18. اگر بیمار گریه یا خنده غیر منطقی دارد، در مقابل این رفتار او آرام و ساکت باشید، سعی نکنید که در گریه‌کردن به او بپیوندید و یا خنده غیر قابل کنترل داشته باشید، سعی کنید موضوع را تغییر داده یا کار متفاوت دیگری انجام دهید.
  19. تلاش کنید از هر فرصتی برای مکالمه با بیمار استفاده کنید. با گفتن مواردی مانند: «الان چکار می‌کنی؟»، «بزودی چه اتفاقی رخ خواهد داد؟»، «دیروز چه اتفاقی افتاده؟» و ... موضوعی را برای گفت‌وگو در اختیار بیمار قرار دهید.
  20. سعی کنید که بیمار را با افراد دیگر دارای مشکل مشابه روبه‌رو کنید و برای آنها جمعی را ترتیب دهید تا با مشکلات هم آشنا شده و با هم ارتباط برقرار کنند.

معرفی اپلیکیشن‌های زبان‌پریشی

امروزه، به دلیل فراگیر شدن ابزارهای دیجیتال، بحث استفاده از این ابزارها در جهت بهبود بیماری‌های مختلف بسیار زیاد است. در سالیان گذشته، اپلیکیشن‌های فراوانی طراحی و تولید شده‌اند که به افرادی که نیازهای ویژه دارند، در جهت بهبود نشانه‌های اختلال‌شان کمک می‌کنند. درمورد زبان‌پریشی نیز اپلیکیشن‌هایی تولید شده که بسیاری از آنها به تایید متخصصان گفتاردرمانی رسیده است. پژوهش‌های انجام شده بر روی افراد زبان‌پریشی که از این اپلیکیشن‌ها استفاده کرده‌اند، اثرات مثبت چشمگیر این اپلیکیشن‌ها در کاهش نشانه‌های اختلال زبان‌پریشی را نشان می‌دهد.
در زیر چند اپلیکیشن که به صورت ویژه برای کاربران مبتلا به زبان پریشی تولید شده است، معرفی شده است:

معرفی اپلیکیشن های زبان پریشی
زبان پریشی در کودکان
معرفی نرم افزار زبان پریشی

جمع‌بندی

زبان پریشی انواع گوناگون دارد و تشخیص و درمان هر نوع، ویژگی‌های خود را دارد. سال‌هاست که افراد دچار زبان‌پریشی، درمان‌های کلاسیک را دریافت می‌کنند و بهبود نسبتا خوبی را هم پس از دریافت کامل این درمان‌ها نشان می‌دهند. اما امروزه به درمان‌های سنتی این اختلال، درمان از راه اپلیکیشن‌ها و ابزارهای نوین افزوده شده است. با بررسی افرادی که تحت این نوع درمان قرار گرفته‌اند، مشخص شده است که در موارد بسیار زیادی، این درمان موثر، سریع و عمیق بوده و این افراد پس از یک دوره‌ی درمان با این اپلیکیشن‌ها تقریبا توانسته‌اند به درک مطالب شفاهی و نوشتاری و همچنین گفتار و نوشتار درست برسند.

برخی منابع

1. Using experience-based codesign to coproduce aphasia rehabilitation services: study protocol

نویسنده: Lisa Anemaat(لیزا آنمیت)، استاد علوم اعصاب دانشگاه کوئینزلند استرالیا، و همکاران. سال انتشار: 2021

2. Statistical analysis plan for the COMPARE trial: a 3-arm randomised controlled trial comparing the effectiveness of Constraint-induced Aphasia Therapy Plus and Multi-Modality Aphasia Therapy to usual care in chronic post-stroke aphasia (COMPARE)

نویسنده: Miranda L. Rose (میراندا ال. رز)، پژوهشگر دانشکده‌ی بهداشت دانشگاه ملبورن استرالیا، و همکاران. سال انتشار: 2021

3. ‘I hated being ghosted’ – The relevance of social participation for living well with post‐stroke aphasia: Qualitative interviews with working aged adults

نویسنده: Molly Manning(مولی منینگ)، استاد روانشناسی و سلامت دانشگاه لیمبریک ایرلند. و همکاران. سال انتشار: 2021

4. Diagnosis and differential diagnosis flow diagram of Chinese post‐stroke aphasia types and treatment of post‐stroke aphasia

نویسنده: Yinhua Wang(یینهونا وانگ)، پژوهشگر دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه بیجینگ چین، و همکاران. سال انتشار: 2021

دیگر تصاویر
ویراستار
عادله خلیفی
Submitted by editor75 on ی., 05/22/2022 - 11:01