دلایل و راه حلهای حسادتهای کودکانه
همه خواهر و برادرها با هم دعوا، بگو و مگو و پشت سر هم بدگویی میکنند، همدیگر را مسخره میکنند، اذیت میکنند و... اما راههای ساده ای وجود دارد که میتوان از حسادت میان آنها جلوگیری کرد.اگر دیدید یکی از فرزندانتان رفتارش تغییر کرده و نسبت به خواهر و برادرش حسادت میکند، ممکن است دلیل این رفتارها به خاطر اعمال و رفتار نامناسب شما باشد.همه خواهر و برادرها با هم دعوا، بگو و مگو و پشت سر هم بدگویی میکنند، همدیگر را مسخره میکنند، اذیت میکنند و... اما راههای ساده ای وجود دارد که میتوان از حسادت میان آنها جلوگیری کرد.
به نیازها و علایق کودک توجه کنید
هر کودک نسبت به سن و جنس خویش نیازها و احتیاجهای خاصی دارد که پدر و مادر باید به نیازها و احتیاجهای فرزندان خود توجه داشته باشند. اگر دیدید یکی از فرزندانتان رفتارش تغییر کرده و نسبت به خواهر و برادرش حسادت میکند، ممکن است دلیل این رفتارها به خاطر اعمال و رفتار نامناسب شما باشد. پدر و مادر باید نسبت به فرزندانشان رفتار عادلانه ای داشته باشند و نیز به علایق و نیازهای شخصی کودک توجه کنند.
متاسفانه برخی پدرها و مادرها به نیازها و حتی به علایق شخصی کودکان اهمیتی نمیدهند. اگر بخواهند هدیه ای برای بچهها تهیه کنند همه را یک شکل و یکرنگ تهیه میکنند که مبادا بچهها با هم دعوا یا حسادت کنند؛ بنابراین پدر و مادر آگاه سعی میکنند ابتدا نیازها و احتیاجها و نیز علایق شخصی فرزندان خویش را بشناسند بعد با توجه به شناختی که پیدا کردهاند، هدیه مناسبی برای هر یک از فرزندان خویش بخرند یا این که همه بچهها را در یک کلاس ورزشی یا هنری... ثبت نام میکنند بهتر است توجه کنند که هر یک از بچهها به چه کلاسی علاقه مند هستند. خلاصه به کودکانتان نشان دهید چقدر به نیازها و علایق شخصی هر یک از آنها اهمیت میدهید.
هرگز کودکان را با یکدیگر مقایسه نکنید
مقایسه کردن کودکان با یکدیگر، تعریف و تمجید کردن از آنها و به رخ کشیدن خوبیهای هر یک بر دیگری از عوامل مهم حسادت است که پدر و مادر باید بشدت از آن دوری کنند؛ چرا که بچهها به لحاظ روحی و روانی صدمه میبینند و اعتماد به نفسشان را از دست میدهند.
البته همه فرزندان یکسان نیستند، در میان آنها دختر و پسر با استعداد و بی استعداد، خوش اخلاق و بد اخلاق، زشت و زیبا... هست، ممکن است پدر و مادر قلبا یکی را بیشتر از دیگری دوست داشته باشد، اما نباید به گونه ای رفتار کنند که بچهها متوجه علاقه و اظهار محبت شما به دیگری بشوند.
سعی کنید در رفتار، گفتار و اظهار محبت، کاملاً بین آنها مساوات را رعایت کنید..
اگر هم میخواهید یکی از فرزندانتان را به دلیل کار و مهارتش تشویق کنید، بهتر است یا جلوی بچههای دیگر نباشد یا با لحنی او را تشویق کنید که بچههای دیگر احساس نکنند، مهارت خواهر یا برادرش را به رخ آنها میکشید. همیشه سعی کنید به گونه ای رفتار کنید که بچهها به یکدیگر حسادت نکنند.
مراقب رفتار خود باشید
پدر و مادر با گفتار و رفتارشان میتوانند حسادت میان خواهر و برادر را بیشتر کنند یا با رفتاری کاملاً درست ریشههای حسادت را از بین ببرند برای این که کودکان خیلی حساس هستند و همه رفتارها و گفتارهای شما را میبینند و نیز میدانند چه رفتارهایی معقول است و چه رفتارهایی غیرمعقول؛ بنابراین اگر دیدید فرزندتان بد رفتاری میکند و خواهر و برادرش را اذیت میکند، ببینید چگونه رفتار کردهاید که حسادت فرزندتان تحریک شده است.
هرگز کودکان را دعوا نکنید
فرزندانتان را تشویق کنید تا درباره اختلاف نظرهایشان و این که بر سر چه مساله ای بگو و مگو دارند، با هم صحبت کنند و خودشان مشکل را بر طرف کنند. اگر هم بچهها کوچک هستند با آنها همفکری کنید تا علت جنگ و دعواهایشان را متوجه بشوند. هر گاه یکی از بچهها خواست از خواهر و برادرش بدگویی کند، اجازه ندهید. این نکته خیلی مهم است که هرگز از کودکی طرفداری نکنید، چرا که باعث حسادت و کینه توزی میان کودکان میشود؛ اگر خواستید یکی از فرزندانتان را تنبیه کنید، توجه داشته باشید:
الف ـ در حضور کسی نباشد بویژه در حضور خواهر و برادرش؛ زیرا احساس حقارت میکند و خجالت میکشد.
ب ـ شما نباید کودک را دعوا کنید یا کتک بزنید یا با او بگو و مگو و جر و بحث کنید. بلکه باید با صبر و آرامش در گوشه ای به دور از همه با او صحبت کنید.
شوربختانه برخی والدین به فرزندان خویش لقب میدهند، مثلاً می گویند: تنبل خانم و... و به طور پیوسته در حضور دیگران این لقب را تکرار میکنند. در این صورت خواهر، برادر و دیگران هم جرأت پیدا میکنند و او را تنبل خانم صدا میزنند. در این صورت حسادت و کینه توزی بین بچهها به اوج میرسد یا این که فرزند خود را مدام جلوی دیگران سرزنش میکنند. سعی کنید به فرزندانتان احترام بگذارید و هرگز آنها را سرزنش نکنید، بلکه با آنها صحبت کنید و دلیل رفتارشان را جویا شوید.
مشکلات کودکان را برطرف کنید.
اگر فرزندانتان نمیتوانند جنگ، بگو و مگو و نیز اختلاف نظرهایشان را با یکدیگر حل کنند و بنا به عادت با هم دعوا و بگو و مگو میکنند، شما پدر و مادر آگاه و باتدبیر باید به آنها کمک کنید تا بتوانند با همفکری شما راه حل خوب برای برطرف کردن مشکلهایشان پیدا کنند. البته مراقب رفتار و گفتارتان باشید به طوری که بچهها احساس نکنند بین او، خواهر و برادرش فرق گذاشتهاید.
حرفهای کودکان را بشنوید
جر و بحث و بگو و مگو بین هر خواهر و برادری پیش میآید و گاهی از دست یکدیگر ناراحت میشوند. شما پدر و مادر آگاه باید اجازه بدهید تا بچهها درباره موضوعی که ناراحتشان کرده با شما صحبت کنند و ناراحتی خود را نشان بدهند که چه موضوعی باعث شده تا او از دست خواهر یا برادرش ناراحت شود. سعی کنید ناراحتی او را درک کنید و خوب به حرفهایش گوش بدهید.
همچنین از خاطرات دوران کودکی و دعواها و بگو و مگوهایی که با خواهر و برادر خود داشتهاید، برایش تعریف کنید. این که بر سر چه مسائلی با آنها دعوا میکردید. به او بگوییددعوا و بگو و مگو بین هر خواهر و برادری پیش میآید و امری کاملاً طبیعی است. هیچ مشکلی نیست که قابل حل نباشد؛ البته نحوه گفتار و رفتار شما با کودکان خیلی مهم و تاثیرگذار است.
کودکان را تشویق کنید
وقتی میبینید بچهها با هم بازی میکنند و شاد هستند، آنها را تحسین کنید؛ البته تحسین کردن بچهها خوب است، اما باید به طور پیوسته و همیشگی باشد.
اظهار محبت را فراموش نکنید
کودکان به محبت پدر و مادر احتیاج دارند؛ البته محبتی که آثارش در رفتار و گفتارتان نمودار باشد. بچهها دوست دارند زمان بیشتری را در کنار والدین خود سپری کنند. حتی دوست دارند با آنها بازی کنند؛ بنابراین سعی کنید برای هر یک از فرزندانتان وقت بگذارید، با هر یک از آنها صحبت و بازی کنید. این گونه بچهها متوجه میشوند که شما چقدر آنها را دوست دارید و به آنها اهمیت میدهید. آن وقت با شما احساس صمیمیت میکنند و درباره مشکلات و اتفاقاتی که برایشان پیش میآید با شما صحبت میکنند.
پس به هر یک از فرزندانتان نشان بدهید که چقدر دوستشان دارید. پدر و مادر با رفتار و گفتار خود میتوانند حسادت میان کودکان را بیشتر کنند و ریشههایش را بخشکانند و از بین ببرند.
آموزک در رابطه با این موضوع، مقالهی زیر را پیشنهاد میدهد:
دلایل حسادت کودکان و چگونگی رفتار با کودک