مدیریت مشارکتی معلمان و ارتباط آن با رفتار جامعه مدنی دانش آموزان
نویسنده: نازنین بنی اسدی
چکیده:
پژوهش حاضر، مدیرت مشارکتی معلمان و رفتار جامعه مدنی دانشآموزان را مورد بررسی قرار میدهد. بدین منظور، ۳۰۰ دانشآموز دختر پایه دوم راهنمایی تحصیلی، به روش نمونهگیری خوشهای، از مناطق بیستگانه آموزش و پرورش شهر تهران انتخاب شدند و مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار اندازهگیری، دو پرسشنامه پژوهشگر ساخته، مجموعا حاوی ۶۳ گویه مبتنی بر مقیاس لیکرت، اجزاء مدیریت مشارکتی معلمان را در سه سطح کارکردهای مدیریتی مشارکت جویانه، تدریس مشارکتی و مهارتهای جذب مشارکت دانشآموزان و اجزاء رفتار جامعه مدنی در میان دانشآموزان را در سه سطح دانش جامعه مدنی، گرایشهای جامعه مدنی و مهارتهای عملی جامعه مدنی مورد اندازهگیری قرار داده است. یافتهها همبستگی مستقیمی بین اجزاء دو متغیر مدیریت مشارکتی معلمان و رفتار جامعه مدنی دانش آموزان نشان میدهد. هفت رابطه از نه رابطه معنادار میباشد. (بالاترین ۳۶/۰ r=، پایینترین ۱۶/۰r=)
مقدمه
مدیریت مشارکتی عمدهترین تحولی بود که در آخرین ربع قرن بیستم در عرصه مدیریتی پدیدار گشت( وین و گودیتز ۱،۱۹۸۴، ص ۱ ) و در مدیریت سازمانهای آموزشی اهمیتی ویژه یافت. دلایلی که پژوهشگران برای لزوم مشارکت افراد ذی نفع - از جمله دانشآموزان - در مدیریت سازمانهای آموزشی ارائه میدهند را میتوان حول چهار محور اصلی طبقه بندی کرد: مشارکت به دلیل نتایج، مشارکت به دلیل ملاحظات اخلاقی، مشارکت به دلایل اجتماعی، و مشارکت به دلایل روابط انسانی (باتری2 ، ۱۹۹۳) (۱۶۳-۱۷۷)
با توجه به اینکه در پژوهش حاضر به رفتار جامعه مدنی در میان دانشآموزان، به عنوان یکی از آثار متقابل مفروض به کار گیری روشهای مدیریتی مشارکتی معلمان، توجه میشود؛ از این میان مشارکت به دلایل اجتماعی نظر عمده را به خود معطوف خواهد داشت.
مدرسه، نخستین نهاد رسمی است که از طریق معلمان، گروه همسالان، جوّ مدرسه، و برنامه درسی تعلیمات مدنی (لنگتون ۳، ۱۹۶۹، ص ۱۶۹) دانشآموزان را هم به نحوه کار اجتماع محدودشان (مدرسه) و هم جامعهای که در داخل آن سهمی خواهند داشت و بالتبع از حقوق و مسئولیتهایی برخوردار خواهند شد قادر میسازد (باتری، ۱۹۹۳، ص ۱۷۶).
در این رابطه نقش معلمان به عنوان افرادی که در بالاترین سطح از تعامل میانفردی با دانشآموزان قرار دارند و الگویی قابل مشاهده و در دسترس برای سازندگان فردای اجتماع تلقی میشوند، قابل بررسی و تأمل است.
- Wynn and Gudits
- Bottery
- Langton
مروری بر ادبیات پیشین
به دلیل میان رشتهای بودن برخی مفاهیم این پژوهش، پیشینه پژوهش در شش حوزه فلسفه تعلیم و تربیت، روان شناسی، جامعهشناسی، روانشناسی اجتماعی، علوم سیاسی، جامعهشناسی سیاسی و مدیریت آموزشی مورد کاوش قرار گرفته است که عناصر اصلی آن در شکل شماره ۱ مشاهده میشود.
مقاله کامل را از بخش پیوست دریافت کنید.