کودکان؛ محافظان آینده محیط زیست
شریل کولمن به گزارش گروه بین الملل زیست نیوز، امروزه، ما انسانها بیش از هر زمان دیگری به محیط زیست خود آسیب وارد میکنیم. انتشار گازهای گلخانه ای در مقیاسهای عظیم تنها یک نمونه از آلودگیهای حاصل از فعالیتهای انسان و از مهمترین آنها محسوب شده زیرا میتواند به واسطه تغییرات آب و هوایی، پیامدهای ویرانگری برای تمدن بشر به همراه داشته باشد.در این میان، ایجاد انگیزه در کودکان برای تفکر درباره محیط زیست یکی از اقدامهایی است که میتواند ما را نسبت به شرایط آینده امیدوار کند. کودکان باید با واقعیتهایی که در پس مواردی مانند بازیافت و استفاده از گزینههای سبز و دوستدار محیط زیست وجود دارند، آشنا شوند.
برای موفقیت هر چه بیشتر در این زمینه و نجات کره زمین میتوانید اقدامهای زیر را مد نظر قرار دهید: تغییر الگوی حمل و نقل و استفاده از گزینههای جایگزین به جای استفاده از خودرو شخصی و مسافرتهای درون شهری تک سرنشینه، کودکان باید بیش از پیش با گزینههای حمل و نقل دیگر به ویژه حمل و نقل عمومی، استفاده مشترک از خودرو و دوچرخه سواری آشنا شوند. استفاده از این گزینههای جایگزین نه تنها به کاهش مصرف سوخت و در نتیجه کاهش انتشار گازهای گلخانه ای منجر میشوند، بلکه چنین نگرشی موجب شکل گیری سبک زندگی فعال تر از نظر جسمانی برای انسان میشود. مثالهایی را در این زمینه برای کودکان خود ارائه کرده و به صورت عملی از گزینههای حمل و نقل جایگزین استفاده کنید.آموزش محدود بودن تسهیلات زندگی حتی بزرگسالان نیز باید از این نکته آگاه باشند که استفاده بی رویه از تسهیلات زندگی مانند آب و برق میتواند پیامدهای غیر قابل جبرانی را برای انسان به همراه داشته باشد.
از این رو، آموزش کودکان درباره این که آب لوله کشی به صورت جادویی از شیر آب خارج نشده و یا نیروی برق خود به خود وارد هر خانه نمیشود، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. حقایق را به زبانی ساده برای کودکان خود بازگو کنید. با گفت و گوهای کوتاه و ساده از سالهای اولیه میتوانید احساس مسئولیت پذیری را به نحو بهتری در کودکان ایجاد کنید.پیش از ترک خانه، چراغها و لوازم خانگی که نیازی به استفاده از آنها نیست را خاموش کنید. مدت زمان حمام رفتن خود را کوتاه تر کنید. مواردی این چنینی همگی از عاداتی هستند که به راحتی مورد توجه کودکان کوچک قرار میگیرند. برای کودکان بزرگ تر میتوانید از تصاویر پیچیده تر استفاده کرده و به عنوان مثال مزایای استفاده از لامپهای کم مصرف را برای آنها توضیح دهید. آموزش مصرف آگاهانه و مزایای بازیافت کودکان باید از این موضوع که منابع جهان دائمی نیستند، آگاه بوده و همچنین از واقعیتهای دفع زباله شناخت داشته باشند. منطق و مزایای نهفته در بازیافت را به کودکان خاطر نشان کرده و حتی اگر خدمات شهری در این زمینه ارائه نمیشود، به آنها نشان دهید که بازیافت کار چندان سختی محسوب نمیشود.
افزون بر این، کودکان را تا حد ممکن از استفاده از مواد زیست تخریب ناپذیر و سمی مانند استایروفوم و کیسههای نایلونی منصرف کنید. از سوی دیگر، با اندکی خلاقیت میتوانید زندگی جدیدی به برخی محصولات که طول عمر آنها به نظر تمام شده، اعطا کنید.اگر از علاقمندان مصرف گوشت قرمز بوده (و یا حتی اگر رژیم گیاه خواری دارید)، آموزش استفاده متعادل از مواد غذایی به کودکان، یکی دیگر هدفهای آینده نگر و دوستدار محیط زیست محسوب میشود. بدون استفاده از تاکتیک ترساندن کودکان، میتوانید با استفاده از احساسات کودکانه آنها به تشریح مشکلات و مسائل اخلاقی برخی عادات و فعالیتها مانند مصرف بیش از حد گوشت قرمز بپردازید. پیامدهای این قبیل اقدامها را برای کودکان توضیح دهید. باید مطالب را به گونه ای قابل فهم برای کودکان بیان کنید تا آنها نیز در آینده بهترین و بیشترین تلاش خود را برای محافظت از کره زمین انجام دهند. حفظ سلامت کره زمین برای نسلهای آینده کاملا منطقی بوده و از این رو باید کودکان را با شگفتیهای شکننده ای که در محیط زیست نیاز به محافظت دارند بیش از پیش آشنا کنید. هر چه کودکان تعامل بیشتری با این قبیل موارد داشته باشند، پشتوانه قوی تری در آنها به عنوان محافظان آینده محیط زیست شکل میگیرد.
شریل کولمن از دانشگاه میشیگان، آمریکا
آموزک در رابطه با این موضوع، مقالهی زیر را پیشنهاد میدهد: