بازی صفحهای واژگان
سودمندیهای انجام بازیهای صفحهای برای کودکان:
۱. بازی صفحهای (game board) به کودکان در فراگیری مهارتهای حیاتی اجتماعی کمک میکند.
۲. به کودکان برای یادگیری انگیزه میدهد.
۳. لذت بردن از کنار هم بودن و گذراندن وقت در کنار یکدیگر را میآموزند.
۴. در خلال انجام این نوع بازی، مهارت تصمیمگیری در آنان تقویت میشود.
۵. انجام بازی صفحهای به آنان کمک میکند بیاموزند که چگونه به اهداف خود برسند.
۶. و مهارت حل مسئله را در آنان تقویت میکند.
بر این اساس بازی صفحهای را طراحی کردم تا در کنار تقویت مهارتهای بیانشده، کودکان نیز در خلال انجام بازی، خواندن واژهها را تمرین کنند (سوادآموزی). واژگانی که برای این بازی انتخاب شده، از روی دیوار واژگان کلاس است. دیوار واژگان از ابتدای سال تشکیل شده است و هر چند وقت، واژگانی تازه به واژگان پیشین اضافه میشوند و بر دیوار آویخته میشوند. این واژگان از میان متنهای کتابها و متن شعرها یاست که با کودکان خوانده میشود، از درون فعالیتهایی است که با کودکان انجام میشود و انیمیشنهایی است که کودکان در مدرسه میبینند. اگر در کلاستان دیوار واژگان ندارید، میتوانید از واژگانی استفاده کنید که تمامی نشانههای موجود در آن را تا زمان اجرای این بازی، به کودکان آموزش داده باشید.
همانطور که در تصویر گویا است، نقشه راه این بازی متشکل از خانههایی است که روی آنها واژگانی از دیوار واژگان نوشته شده است. همچنین برخی از خانهها آبی، برخی سبز و برخی از خانهها زرد است. من انجام این بازی را فرصتی مناسب دیدم تا کودکانم را در زمینه ریاضی، علوم و سوادآموزی ارزیابی کنم بنابراین خانههایی را با این رنگها در نظر گرفتم که هر یک از این خانهها کارتهایی به همان رنگ دارد با موضوعی مشخص که پرسشها و دستورالعملهایی را مطرح کرده است. خانههای زردرنگ کارتهایی با موضوع سوادآموزی، خانههای آبیرنگ با موضوع ریاضی و کارتهای سبزرنگ با موضوع علوم دارد.
وسایل مورد نیاز بازی:
- تاس و مهره
تعداد بازیکنان:
- ۲ تا حداکثر ۴ تن
شیوه بازی:
به هر یک از کودکان یک مهره داده میشود. ابتدا هر یک از کودکان تاس میاندازند و کسی که بیشترین عدد را بیاورد، بازی را آغاز میکند و تاس میاندازد. با توجه به عدد تاس به جلو حرکت میکند. روی هر خانهای که مهرهاش قرار گیرد، باید واژه روی آن کارت را بخواند. درصورتی که نتوانست، یک خانه به عقب میرود. درصورتیکه مهره بازیکنان روی هر یک از خانههای آبی، سبز و زرد قرار گیرد، کارت مربوط به آن خانه را برمیدارد و دستورالعمل آن را اجرا میکند.
این فعالیت را اول بهمن ماه همراه با ۱۰ کودک کلاسم اجرا کردیم.
* برخی از خانهها به جای واژه، فقط تصویر دارد و از کودک خواسته مهره خود را روی واژه مربوط به آن تصویر بگذارد.
* به کودکان فرصت بدهید تا قوانین جدیدی برای بازی ابداع کنند. بهعنوان نمونه، اینکه اگر بازیکنی نتوانست واژه روی خانه را بخواند باید یک خانه به عقب برود، از قوانینی بود که کودکان من خود ابداع کردند. یا کودکی پیشنهاد داد اگر تاس انداختیم و عدد ۶ آوردیم، بهعنوان جایزه دوباره تاس بیندازیم.