کودکان دارای اختلالات یادگیری باهوشاند
متاسفانه در اذهان عمومی، اختلالات یادگیری به دلیل آن که عملکرد ضعیف دانش آموز را رقم میزند با عقب ماندگی تحصیلی و ذهنی مساوی قلمداد میشود. اختلالات یادگیری اینچنین تعریف میشود: اختلالی که دانش آموزان مبتلابه آن با وجود داشتن هوش عادی یا بالاتر در برخی دروس و عموما یک درس دارای مشکل باشند و بدون آموزشهای ویژه قادر به تحصیل نباشند.ضعف روخوانی، اختلال درتوانایی شناختن حروف، نارساخوانی، ناتوانی در مفاهیم ساده ریاضی، ناتوانی در درک نمادها، مشکل در انجام عملیات ساده ریاضی، اشتباهات دستوری، اشتباه در نقطه گذاری و بدخطی مشکلاتی است که کودکان دچار اختلال یادگیری با آن مواجه هستند. اما چرا این اختلال گریبانگیر برخی کودکان میشود؟
آزیتا چهری، کارشناس ارشد روان شناسی در این باره میگوید: تواناییهای ریاضی و توانایی خواندن و نوشتن مهارتهای بسیار پیچیده ای است که به بیش از یک فرآیند روان شناختی مربوط میشود، به همین دلیل نمیتوان علت واحدی برای اختلالات یادگیری در نظر گرفت، اما طبق تحقیقات، عوامل ژنتیکی، عوامل قبل، بعد و زمان تولد، عوامل بیولوژیکی و محیطی و عوامل مربوط به رشد میتوانند دست به دست هم یا به تنهایی به ایجاد این اختلال منجر شوند. اختلالات یادگیری غنی و فقیر نمیشناسد و ممکن است در هر قشر و طبقه ای از جامعه بروز کند، اما این کارشناس عقیده دارد: غنای شناختی در خانواده و محرکهای شناختی که ایجاد خلاقیت میکنند میتواند برانگیزاننده تفکر کودک و رشد شناختی وی باشند. یعنی به زبان ساده تر هر چه دور و بر کودک پر باشد از کتاب، اسباب بازی، بازیهای فکری، امکانات دیدن محیطهای مختلف و بزرگترهای باحوصله، میتوان امیدوار بود که این مشکل به سراغ چنین کودکانی نیاید.
تشخیص
این دانش آموخته روان شناسی درخصوص چگونگی تشخیص وجود اختلالات یادگیری در کودکان میگوید: اولین قدم برای شناسایی این اختلال، گرفتن آزمون هوش و همچنین در نظر گرفتن پیشرفت تحصیلی دانش آموز است. اگر بین این دو اختلاف وجود داشت احتمال وجود اختلال یادگیری زیاد میشود ولی باید توجه داشت در بررسی این اختلال باید عوامل جسمی مانند نقص بینایی، شنوایی، سوءتغذیه و دیگر مشکلات جسمی و همچنین عوامل محیطی، تجربههای تلخ، مشکلات خانوادگی، میزان انگیزه و برخورداری از آموزش را کاملاکنار گذاشت، زیرا ممکن است عملکرد ضعیف دانش آموز در مدرسه نتیجه این عوامل باشد نه وجود اختلالات یادگیری. بنا به گفته محققان، کودکان مبتلابه اختلالات یادگیری بی توجه، بی قرار و بی دقت هستند و گاهی نیز برخی از آنها گوشه گیر و بسیار آرام و منزوی نشان میدهند. کارشناسان معتقدند کودکانی که شلوغ ترند و بیشتر خودشان را به معلم نشان میدهند، شانس بیشتری نسبت به کودکان گوشه گیر که کمتر جلب توجه میکنند برای معرفی به مشاور و بهبود دارند.
درمان
پس از این که معلم در جلسه ای محرمانه مشکل را به والدین اطلاع داد گام بعدی را برای درمان آنها بر میدارند، پدران و مادران دلسوزی که مشکل فرزندانشان را میپذیرند و از سرزنش و تحقیر آنان پرهیز میکنند با مراجعه به متخصصان و مشاوران ذی صلاح و تحمل مشکلات و سختیهای درمان، آینده کودکانشان را روشن کنند. آزیتا چهری دو نوع درمان دارویی و روان شناختی را در بهبود کودکان مبتلابه اختلالات یادگیری موثر میداند و به والدین نوید میدهد: مراکز درمان اختلالات یادگیری میتوانند طی چند جلسه نشست تخصصی و جلسات بازتوانی زمینه بهبود کودکان دارای اختلال را فراهم آورند و کودک را تحت آموزشهای ویژه ای قرار دهند. این دانش آموزان میتوانند در مدارس عادی و در کنار سایر دانش آموزان تحصیل کنند، زیرا حضور آنها در این مراکز خللی در حضورشان در مدرسه ایجاد نمیکند.