طراحی مهدکودک چینگدائو
طراحی مهدکودک چینگدائو
- معمار: Crossboundaries
- موقعیت بنا: چینگدائو، چین
- متراژ بنا: ۴۴۰۰ متر مربع
- سال اتمام پروژه: ۲۰۱۵
طرح این مرکز آموزشی جدید با عنوان جعبه خانواده (Family Box) در مدت زمان کوتاهی در کشور چین به اجرا رسیده است. از دلایل مهم اجرای سریع پروژه میتوان به پتانسیل بالای شهر چنگدائو به پرورش فکری نیروهای جوان اشاره کرد. گروه معماری Crossboundaries طرح دوطبقه یک مرکز آموزشی کودکان در ۴۴۰۰۰ متر مربع را ارائه داده که شامل عرصههایی اعم از استخر مخصوص کودکان، کلاسهای درس، غذاخوری و فضای باز برای بازی میباشد. ساختمان مهدکودک نزدیک یک مرکز تجاری، فروشگاه و کتابخانه قرار دارد تا در زمانی که کودکان زمان خود را درون مرکز میگذرانند، والدین بتوانند از امکانات منطقه بهره ببرند.
راه حلهای خلاقانه برای ایجاد یک فضای جمع و جور:
هنگامی که کودکان و والدین وارد فضای مهد میشوند، یک عرصه الحاقی ورودی مهدکودک را از بخش مرکز خرید مجزا کرده است. طراح از سه رنگ زرد، آبی و سبز برای جداسازی فضاهای داخلی استفاده کرده که با توجه به خصوصیات شهر چینگدائو انتخاب شدهاند. این رنگها فضاها را برای کودکان مشخص کرده تا به راحتی بتوانند فضاهای مختص هر کاری را تشخیص دهند. پلهها و کف فضاها با رنگ زرد پوشانده شده در حالی که فضاهای چند منظوره به رنگ آبی درآمدند. همچنین از رنگ سبز برای فضاهای پرتحرک استفاده شده است.
اتاقها، فضای بازی و کلاسها از هم جدا میباشند. اما تعبیه دیوارها و پارتیشنهای متحرک باعث شده تا فضاها را با هم ترکیب نمود. به عنوان مثال با تغییر فضای بازی و کتابخانه میتوان مکانی برای جمع کردن کودکان و داستان سرایی ایجاد نمود. همچنین با تغییر راه پله مرکزی میتوان بدون به خطر انداختن عنصر ارتباطی، یک تئاتر کوچک خلق کرد. بخشی از پلهها میتواند مکانی برای نشستن باشد و صفحه نمایش پایین پلهها روبروی حال قرار میگیرد. این اقدامات تأثیر به سزایی در رشد فکری و روحی کودکان میگذارد.
فضایی با مقیاس مناسب برای کودکان، و به یادماندنی برای والدین:
جدایی از یک طرح آموزشی سنتی و ارائه یک منطقه دسته بندی شده تلفیقی هوشمند با انواع عناصر و اشکال خلاقانه، از بهترین ویژگیهای این طرح به شمار میرود. این مکان فضایی است برای تعامل کودکان و یادگیری به شکل نوین. یکی از ویژگیهای مهم طراحی داخلی این مرکز، استفاده از حجم به صورت اسلاید و تغییرپذیر بودن آن در مقیاسی بزرگ است. چندعملکرد بودن عرصه باعث شده تا کودکان به خوبی با فضا همزاد پنداری کنند و هر کجا که دوست دارند بروند. این آزادی عمل نکته مثبتی برای رشد فکری کودکان میباشد. در آخر اشارهای به استخر ساختمان میکنیم که در نوع خود جالب توجه است. معمولاً در طراحی مهدکودک، فضای بازی بیشترین توجه را از سوی طراح به خود جلب میکند. اما تعبیه یک استخر کامل و بزرگ، میتواند شرایط مثبت آموزشی و تفریحی این مکان را به صورتی چشمگیر افزایش دهد.
منبع: Archdaily.com