روش های کاهش استرس در کودکان
ترس از تاریکی، استرس ناشی از انجام تکالیف مدرسه و رقابت درسی با همکلاسی ها و... را هر کودکی تجربه می کند. برای رهایی از این فشارها خوب است روش های موثر و آرام بخش را به کودکانتان بیاموزید تا بتوانند با استرس های روزانه خود کنار بیایند. روش های متفاوتی برای کاهش استرس و ایجاد آرامش وجود دارد که هر یک تأثیر متفاوتی دارد. در ابتدا به کودک یک یا دو روش را یاد بدهید و سپس به مرور زمان بر حسب آمادگی وی این روش ها را اضافه کنید.
نفس عمیق
این روش برای کاهش واکنش طبیعی بدن به استرس موثر است. ضربان قلب را کند می کند و فشار خون را کاهش می دهد. برای انجام این کار ابتدا باید نفس عمیق کشید، نفس را برای لحظه ای نگه داشت و سپس به آرامی رها کرد. این کار باید تکرار شود تا فرد احساس آرامش کند.
آرامش عضله
این روش که به کاهش استرس کمک می کند با انقباض و سپس شل کردن عضله انجام می شود.۱ - صورت- از کودک بخواهید صورت خود را جمع کند به طوری که بینی به طرف بالا قرار گیرد (مانند زمانی که چیز بدبویی را استشمام می کند) سپس عضلات صورت را شل کند، این کار را ۳ بار تکرار کند. ۲ - فک- از کودک بخواهید فک را محکم به هم فشار دهد و سپس آزاد کند. (این کار ۳ بار تکرار شود.)۳ - دست و شانه- دست ها به سمت جلو، سپس به سمت بالا تا حدامکان کشیده شود. دست ها را شل کند و به کنار بیندازد. (این کار ۳ بار تکرار شود.)۴ - معده- از کودک بخواهید به پشت دراز بکشد و برای لحظه ای عضله معده را محکم منقبض و سپس شل کند. (این کار را ۳ بار تکرار کند، در حالت ایستاده نیز این ورزش را انجام دهد.)۵ - پا و زیر مچ پا تا انگشت:از کودک بخواهید بایستد و انگشتان پا را به سمت کف فشار دهد به مانند وقتی که انگشتان را در شن فرو می کند، سپس عضلات را شل کند. (این کار ۳ بار تکرار شود.)۶ - دست و کف دست:به او بگویید، تصور کند با یک دست محکم پرتقال را فشار می دهد سپس آن را روی زمین رها می کند و دست ها را کنار بدن شل آویزان کند. (برای هر دست ۳ بار تکرار شود.)
ورزش
راه رفتن، دویدن و شنا کردن از ورزش های مورد علاقه کودکان است. این ورزش ها در رفع استرس موثر است.
تجسم کردن
در این روش، از قدرت تجسم کودک بهره بگیرید تا وی از فکرهای منفی و نگرانی رها شود. این روش به ویژه پس از انجام ورزش بسیار مفید است. تصور یک مکان زیبا و آرام نوعی تجسم است که هر کودکی می تواند به آسانی برای کاهش استرس از این روش استفاده کند. تجسم رنگ ها نیز به آرامش کودک کمک می کند.
۱ - از کودک بخواهید رنگی را که دوست دارد و به او احساس آرامش و امنیت می دهد، تجسم کند.
۲ - او باید تصور کند، احساس آرامشی را که از دیدن رنگ به دست می آورد با هر نفسی که می کشد، به بدن وارد می کند و با خارج کردن نفس، آن را به تمامی اعضای بدن می فرستد.
- به جای رنگ، می توان بوی خاص، احساس گرما یا گرمی نور خورشید را هم تجسم کرد.
خنده
خندیدن باعث احساس آرامش می شود. کودک با شنیدن لطیفه، یا تماشا کردن کارتون های خنده دار می خندد
ورزش های کششی
ورزش های کششی باعث تقویت عضلات می شود، بنابراین به او این حرکات را بیاموزید تا با انجام آن احساس راحتی کند.
نرمش و ورزش های ذهنی
نرمش در رفع استرس موثر است. در ادامه مطلب به چند نرمش ساده که کودک می تواند هم در منزل و هم مدرسه انجام دهد، اشاره شده است.
- هنگام نشستن روی تخت یا صندلی در منزل یا پشت میز قبل از آغاز درس، دست های خود را روی پاها قرار دهد و به آرامی چشم های خود را ببندد.
نفس کشیدن منظم
نفس عمیق بکشد و به آرامی هوا را خارج کند، سپس چشم های خود را باز کند.
بغل کردن
استرس کودک با بغل کردن فرد مورد علاقه، کاهش می یابد. به طور کلی این امر باعث کاهش فشار خون و تولید هورمون های استرس می شود. بنابراین کودک را تشویق کنید تا شما را بغل کند.
انقباض انگشتان پا
این حرکت ساده هر بار ۱۰ مرتبه تکرار شود.
۱ - از کودک بخواهید به پشت دراز بکشد و انگشتان پای خود را حس کند.
۲ - با استفاده از عضله پا، تمامی انگشتان را به سمت صورت بکشد و تا ۱۰ بشمارد.۳ - سپس عضله را شل کند.این روش ها برای هر سنی مفید و موثر است، بنابراین والدین هم می توانند همراه کودک این حرکات را انجام دهند.
آموزش شیوه های آرام بخش به کودکان پیش دبستانی
شرکت در کلاس های آرام بخش برای بسیاری از مادران و کارمندان که به دلیل مشکلات روزمره زندگی دچار استرس هستند، راه حل مناسبی است. اما این روزها برپایی این کلاس ها برای بچه های پیش دبستانی نیز توصیه می شود تا بتوانند از انرژی منفی رهایی پیدا کنند. این کودکان با حضور در کلاس های یک ساعته روش هایی مانند آرام بخشی و قصه گویی را آموزش می بینند.
این کلاس ها برای پیش گیری از ناراحتی های فکری و روحی در کودکان موثر است. به گفته یک محقق امروزه تقریباًتمام وقت کودکان صرف کارهای مدرسه می شود و وقت چندانی برای تفریح ندارند، این امر باعث بالا رفتن آمار بیماری روانی در کودکان می شود. خیلی از نوجوانان نیز قادر به کنترل رفتار عاطفی خود نیستند این کلاس ها به کودکان می آموزد تا بتوانند رفتارهای خود را کنترل کنند.
آموزک در رابطه با این موضوع، مقالهی زیر را پیشنهاد میدهد: