بازی های خلاق برای کودکان خلاق
وقتی کودک برای نشستن آماده میشود، حدود ۶ ماهگی، هرچیزی که در میدان دید او قرار دارد، برایش منبع کنجکاوی و شادی است و در پی اکتشاف آن برمیآید. پس از آن میخزد، راه میرود و میدود. بهتدریج که وارد بازی میشود، تمایلش برای کشف اشیا بیشتر میشود. بعضی از کودکان آزادانه، به آرامی و به صورت موزون حرکت میکنند و برخی دیگر استفاده محدودتر یا تندتری از بدنشان دارند. این قسمت، تمریناتی را ارائه میدهد تا به کودکان کمک کنید وقتی حرکت میکنند و بازیهای تخیلی انجام میدهند، با بدن خود راحت باشند. کودکانی که بیشتر بر بدن خود کنترل دارند، نوجوانان چابک و پرتحرکی خواهند شد، وقتی در مهارتهایی مثل پریدن، وخیزکردن، تاب بازی کردن، سهچرخهسواری و... مهارت کافی کسب کنند، نفس بیشتری به دست میآورند. فعالیتهای تخیلی با بازی انگشتان شروع میشود و به حرکتهای عمدهتری منتهی میشود که کل بدن را دربر میگیرد.
بازیهای انگشت
انگشتان برای کودکان پیشدبستانی وقتی شروع به نقاشی کردن، دردست گرفتن مداد، بستن بندکفش و دکمه میکنند حتی وقتی شمردن را یاد میگیرند، اهمیت بسیاری دارد. رشد مهارتهای ظریف طی سالهای پیش از دبستان، هنگامی که تمرین چنین مهارتهایی را شروع میکنند و بعداً وقتی وارد مدرسه میشوند و حروف را مینویسند، با قیچی چیزی میبرند، میچسبانند، پازل میچینند و خودشان لباس میپوشند، بسیار دارد و میتواند کودک را به خودکفایی لازم برساند. در این قسمت، تمرینات ارائه شده از کوچکترین بخش بدن یعنی انگشتان شروع میشود و در قسمتهای بعدی به کل بدن منتهی میشود.
شمارش انگشتان
انگشتان برای شمردن ساده به کار میروند. پس بهتر است به بازیهایی بپردازیم که در آنها همزمان که کودک با انگشتانش بازی میکند اعداد را هم به او معرفی کنیم. سرودهای قدیمی و آوازهایی درباره انگشتان مثل (لیلی حوضک) شمردن را لذتبخشتر میکند. دستتان را بالا بگیرید تا کودکان بتوانند حرکات انگشتان شما را تقلید کنند. همانطور که سرود میخوانید یکی از انگشتان دستی را که باز است بلند کنید. سادهترین روش این است که از انگشت اشاره شروع و به شست ختم کنید: یک گنجشک روی درخت نشسته، ۲ گنجشک، حالا شدن ۳ تا، حالا ۴ تا، نگاه کن یکی دیگه اومد، حالا شدن ۵ تا گنجشک. (تمام انگشتان را به نشانه پرواز تکان دهید) یک پیشی تنها نشسته، دیگه اونور نشسته، حالا شدن ۳ تا... ۵ تا پیشی کنار هم نشستن (تمام انگشتان را جمع کنید تا دستتان کاملاً بسته شود).
خمیربازی یا گل مجسمهسازی
کودک را پشت میز یا سطحی که قابل شستوشو باشد بنشانید و مقداری خمیر یا گِل بازی به او بدهید و اجازه دهید کودک خمیر را به اشکال مختلف دردست بچرخاند. میتوانید برای فعالیت بیشتر او موسیقی نیز پخش کنید.
یادگیری نام انگشتها
بازی با انگشتان، روش خوبی برای آموزش نام هرانگشت به کودک است. کودکان باید سرمشقی را که به آنها میدهیددنبال کنند. مثال: در هر نوبت از یک دست استفاده کنید و ترانه زیر را بخوانید: همه انگشتان بسته و خمند یکی یکی بیدارشان کن (یکی یکی انگشتان را باز کنید)، انگشت کوچک، انگشت انگشتر، انگشت وسط، اشاره و شست. بعد از اینکه همه بیدار شدند اینبار دوباره همه را بخوابانید. (یکی یکی انگشتان را مانند قبل صدا زده و بخوابانید). سپس دست دیگر و بعد از آن هر دو را به صورت مشت بالا آورده بیدار کنید و بخوابانید. (با ذکر نامشان) این تمرین را بارها تکرار کنید تا کودک نامها را کاملاً یاد بگیرد و روی دست شما و دوستاناش آنها را بگوید. وقتی ترتیب را یاد گرفت، بدون ترتیب نام انگشتان را از او بخواهید.
حلقههای رنگی
از کودک بخواهید ۵ تکه نخی از هررنگی که میخواهد انتخاب کند و به او کمک کنید تا با آنها، حلقههایی را دورهرانگشت یک دست درست کند. هر انگشت باید رنگی متفاوت داشته باشد. به او بگویید رنگ قرمز بخوابد (کودک باید بتواند انگشتی را که نخ قرمز دور آن پیچیده خم کند.) همینطور تمام رنگها را نام ببرید تا کودک فقط آن انگشت را خم کند. این کار به کودکانی که هنوز رنگها را نمیشناسند کمک میکند تا در حالی که انگشتانشان را بلند یا خم میکنند، رنگها را نیز یاد بگیرند.
نقاشی انگشتی
برای تنوع کار، میتوانید از نقاشی انگشتی استفاده کنید. بیشتر کودکان لمس کردن اشیا، پارچه، شیشه و... را با رنگ دوست دارند. چراکه به آنان قدرت ابراز وجود بیشتری میدهد. بعد از نقاشی با دست، کودک میتواند نقاشی را با تمام انگشتان دست به صورت تکرنگ یا رنگ ترکیبی اجرا کند و اشکال جادویی بسازد. برای این کار میتوانید روی زمین روزنامه پهن کنید یا کاغذها را به دیوار چسبانده تا کودک به راحتی نقاشی کند. میتوانید با این کار، عضلات کوچک دست کودک را تقویت کنید. این نوع نقاشی روی سفال، پارچه، شیشه، مقوا و... نیز درست میشود. میتوانید از نتایج آن آرشیو درست کنید.