تاثیرات روانی اسباب بازیهای بی روح
بازی فعالیتی طبیعی برای کودکان است که به آنها فرصت میدهد تا یاد بگیرند و به لحاظ فکری، جسمی و اجتماعی رشد کنند. خصوصاً اگر آنها وسایلی را به عنوان ابزار فعالیتهای خود برگزیده و مشغول بازی شوند. اما نکته اساسی که تمام مردم جهان نگاهی یکسان به آن دارند این است که چه اسباب بازیی برای کودک ایمن تر است و چه چهارچوبهایی برای بازی با اسباب بازیها در هر دوره سنی وجود دارد. مسلماً نوع اسباب بازی کودکان زیر سه سال که معمولاً دنیا را از طریق به دهان بردن اشیا کشف میکنند با وسایل بازی کودکان زیر ۶ سال فرق دارد. در این زمینه نکاتی وجود دارد که والدین به عنوان حامیان اصلی کودک مدنظر قرار داده و هنگام تهیه یک اسباب بازی برای کودکشان به آن توجه کنند.
- ایمن بودن وسیله بازی برای سن کودک
- آن وسیله به خوبی ساخته شده باشد و بادوام باشد
- مورد خواست و میل کودک باشد
- برای ظرفیتهای جسمی کودک مناسب باشد
- برای رشد ذهنی و اجتماعی کودک مناسب باشد.
از این رو شاید انتخاب اسباب بازی مناسب برای کودک کمی سخت به نظر رسد ولی به طور کلی اگر به دسته بندی سنی برای استفاده از وسایل بازی دقت شود آگاهی والدین و سایر آشنایان کودک برای تهیه اسباب بازی مناسب نیز بالاتر میرود. به طور کلی هم به لحاظ روانشناسی و هم به لحاظ رعایت قوانین ایمنی نوزادان کمتر از ۶ ماه، نوزادان ۷ تا ۱۲ ماهه، نوپاهای یکساله، نوپاهای ۲ ساله و کودکان پیش دبستانی ۳، ۴ و ۵ ساله هر یک نیازمند ایمنیهای خاص سن خود در استفاده از اسباب بازیها هستند.
از این رو مدافعان کودک ضوابط ایمنی را برای ساخت هر وسیله بازی در نظر میگیرند. اینکه اسباب بازیها تا قبل از سن ۵ سالگی نباید شوک دهنده و الکترونیکی باشند، کمترین میزان رنگ آمیزی با رنگهای مصنوعی را داشته باشند، مواد اولیه آن نباید سمی باشد، مواد رنگ آمیزی و هنری مورد استفاده کودکان نباید پرخطر باشد، توپها و اسباب بازیهای پلاستیکی باید برچسب هشداردهنده خطر داشته باشند. با این ضوابط برشمرده والدین بهتر است در انتخاب وسایل بازی نهایت دقت را داشته باشند تا از احتمال خطر خفگی در کودک بکاهند:
- والدین میبایست برچسبهای ایمنی هر اسباب بازی را مطالعه کرده و سن مناسب آن وسیله بازی را در نظر بگیرند.
- وسایل بازی که قطعات کوچک دارند برای کودک خریداری نکنند
- توپهای غیرتیوپی و قطعات توپ مانند شکستنی را از وسیله بازی کنار بگذارند
- اشیای گرد و بیضوی شکل برای کودک خریداری نکنند.
با این شرایط و با در نظر گرفتن کلیه موارد ایمنی میتوانیم مطمئن باشیم که کودک سیر طبیعی رشدش را پیش گرفته و وسایل بازی مناسب سن او خطری برایش ندارد. اما روانشناسان تنها به بعد رشد جسمی کودک هنگام بازی با اسباب بازیها تاکید نکرده و رشد فکری و اجتماعی آن را نیز مهم میدانند. بنابراین تحقیقات آنها پیرامون وسایل بازی کودکان در هر دوره ۵ گانه جالب و قابل تامل است.