پیش دبستانی فضای استاندارد می‌خواهد

با اجرا شدن مصوبه آزمایشی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی از مرداد ۱۳۸۷ مبنی بر به عهده گرفتن آموزش کودکان پنج و شش ساله از سوی وزارت آموزش و پرورش به طور آزمایشی برای پنج سال، این نگرانی به وجود آمد که قرار است این کودکان در کنار دانش آموزان دبستانی در مدارس ابتدایی پذیرش شوند. از طرفی چنین تصمیمی مهدها را نیز با چالش‌های تازه ای روبه رو ساخت. جدای از مشکلات ماهیتی چنین تصمیمی که به نوعی تعدی به بحث تولی گری مهدهای کودک محسوب می‌شود، آموزش پیش دبستانی نیز با تنگناهای دیگری روبه رو شد.

اول آن که قرار بود برای آموزش پیش دبستانی در مدارس، محیط‌های مناسبی برای این کودکان در نظر گرفته شود تا کودکان پنج و شش ساله از آرامش برخوردار باشند و در کنار دانش آموزان کلاس اول تا پنجم ابتدایی قرار نگیرند و تاکید نیز همواره بر غیرانتفاعی بودن آموزش‌های ویژه برای این کودکان بوده است.اما صدور مجوز اجاره مدارس راهنمایی در شیفت بعدازظهرها به آموزش پیش دبستانی که از نیمه مهر امسال قرار است اجرایی شود و همچنین قرار دادن فضای دبستان‌های دولتی به عنوان پیش دبستانی غیردولتی در اختیار بخش غیردولتی، مهدهای کودک را با چالشی تازه روبه رو می‌سازد و مغایر با تصمیم اولیه مبتنی بر مصوبه سال ۱۳۸۷ است. این مساله در واقع امنیت شغلی مهدها را زیر سوال می‌برد.

تصمیم غیرکارشناسی و غیرقابل دفاع اخیر آموزش و پرورش مبنی بر اجاره مدارس راهنمایی به بخش غیردولتی برای ارائه آموزش به پیش دبستانی‌ها در شیفت بعدازظهر به معنای قرار گرفتن کودکان پنج و شش ساله در فضایی است که برای نوجوانان چهارده پانزده ساله در نظر گرفته شده و استانداردهای لازم برای سنین زیر هفت سال از نظر بهداشت جسمانی، روانی و مکان آموزشی و تفریحی در آن دیده نشده است. به بیان دیگر، در شرایطی که حتی در بسیاری از دبستان‌های غیرانتفاعی فضاهای بهداشتی مستقل برای کودکان پیش دبستانی وجود ندارد و در بسیاری از ساختمان‌های آن‌ها قابلیت ایجاد این فضا نیز دیده نمی‌شود، ناگفته پیداست امکان تامین استانداردهای آموزش قبل از دبستان در فضای مدارس دولتی به هیچ عنوان مهیا نیست و رعایت بخشنامه بهداشت وزارت بهداشت نیز برای مهدهای کودک در مدارس دولتی قابل اجراشدن نخواهد بود.

از سوی دیگر، تربیت مدیران مهدکودک و پیش دبستانی یک تخصص خاص در حوزه روان شناسی کودک را طلب می‌کند و حتی یکی از شروط الزامی برای انتخاب مربیان مهد کودک، دارا بودن مدرک حداقل لیسانس در یکی از رشته‌های مرتبط است. در حالی که طبق دستورالعمل اخیر آموزش و پرورش به افراد دیپلم یا حتی زیر دیپلمی که سوابق آموزشی خوبی داشته باشند، مجوز آموزش پیش دبستانی داده می‌شود. چنین تصمیمی می‌تواند به تعطیلی و بیکارشدن بسیاری از شاغلان در مهدها بینجامد، کما این که تعطیل شدن هر کلاس در یک مهدکودک به معنای بیکارشدن سه نفر شاغل در این حوزه است و معلوم نیست بیکار شدن این عده از دید مسئولان آموزش و پرورش چه توجیه کارآفرینی دارد.

این در حالی است که آموزش و پرورش تاکنون نتوانسته است بسیاری از نیروهای بلاتکلیف خود را مدیریت کند.با نگاه علمی و توجه به ابعاد مورد تاکید و پراهمیت در حوزه روان شناسی کودک و الزام در یک جا دیدن آموزش غیرمستقیم (روشی که در مهدهای کودک اجرا می‌شود) بهتر است که آموزش در شش سال اول زندگی به مهدهای کودک خصوصی که از ساختمان، فضا و نیروی متخصص بهره مند است، سپرده شود و آموزش و پرورش و وزارت علوم در محتوای آموزشی همکاری کنند.
    
 

Submitted by Anonymous (تایید نشده) on ی., 11/24/2013 - 18:46