به «بچه بودن» فرزندان احترام بگذاریم

درگیری ذهنی در مورد زندگی، تنها مختص بزرگ‌ترها نیست، کودکان نیز در ذهن خود دغدغه‌هایی دارند که همچون بزرگسالان تمایل دارند مشاوری داشته باشند تا در گشودن گره‌های فکری ذهنشان به آن‌ها کمک کند. باید به کودکان با راهکارهای خاص سن و سال آن‌ها برای رسیدن به آرامش فکری‌شان کمک کرد، آن‌ها وقتی به سن مدرسه و درس و مشق می‌رسند دچار استرس و دلواپسی‌هایی می‌شوند که نباید نادیده گرفته شود زیرا همین دلواپسی‌های کودکانه اگر مورد بی توجهی قرار گیرد سرمنشا اختلال در مدیریت زندگی آن‌ها در آینده خواهد بود. کارشناسان معتقدند نخستین برنامه ریزی‌های جدی زندگی کودکان با شروع مدرسه و همان کلاس اول ابتدایی شروع می‌شود، از همان زمان است که نیاز به حمایت بیشتر برای پایه ریزی برنامه زندگی خود دارند والدین باید هوشیارانه به این مهم دقت کنند. کارشناسان پیشنهادهایی را برای ارتباط با کودکان نسل امروز به والدین ارائه می‌دهند که گوش دادن، گفت وگو کردن، توجه به تغذیه، توجه به تفریح و کودکی کودکان از جمله این موارد است. 

گوش دادن 

نخستین گام در کمک به بچه‌ها در مسیر کاستن استرس مدرسه و تکالیف درسی گوش دادن به آن‌ها است. این گوش دادن حتی وقتی آن‌ها حرفی نمی‌زنند باید انجام گیرد. باید به نشانه‌های غیرکلامی آن‌ها نگاه کرد و توجه داشت. باید از غریزه مادر و پدر بودن خود استفاده کرد و به حرف دل کودک هرچند بی کلام گوش داد. راحت‌ترین راه این ارتباط این است که از کودک سوال کرد و از یک روز مدرسه و درس او پرسید. این گفت وگو در مرحله اول به یک فضای دوستانه نیازمند است، در ادامه باید توجه داشت این گفت وگو نیاز به زمان و مکان خاص و ویژه ای ندارد می‌توان در راه رفت یا برگشت ازمدرسه، هنگام رانندگی یا قدم زدن درخیابان گفت وگو را آغازکرد، حتی زمان خرید یا انجام کارهای منزل، مهم این است که با طرح این سوال فضای گفت وگو را با کودک باز کرد و کودک از درگیری‌های ذهنی خود بگوید. باید در فضای دوستانه وارد گفت وگو شد تا کودک با اعتماد و اطمینان حرف دل خود را بازگو و راهنمایی‌های لازم را دریافت کند. 

گفت وگو داشتن 

در مورد نوع تکالیف و میزان علاقه یا خستگی از درس و مشق با آنها به گفت وگو بنشینید و خود را همچون دوستی دلسوز به آن‌ها نزدیک کنید، آن زمان وقت مناسبی است که بحث وگفت وگو درخصوص برنامه ریزی درسی را با آن‌ها مطرح کنید. می‌توان برنامه ریزی یک روزه داشت ولی بهتر است که برنامه ریزی‌ها هفتگی باشد، این نوع برنامه ریزی درس مدیریت را به او می‌آموزد. باید توجه داشت در زمان این نوع گفت وگو، تاکید روی نمره و معدل نباشد تا کودک احساس نکند شرایط گفت وگو تنها به قصد تاکید بیشتر روی درس خواندن او است با این روش مسیری طی خواهد شد که هم کودک توجه بیشتری بر برنامه‌ها و مسئولیت‌های خود خواهد داشت و هم شرایط ارتباط والدین و فرزند کاربردی تر می‌شود. 

صبحانه 

صبحانه جدا از نقش بسزایی که بر سلامت جسم افراد دارد در کاهش استرس افراد نیز موثر است برای تسکین حس استرس کودکان در روزهای مدرسه و به خصوص روزهای امتحان به وعده صبحانه اهمیت بیشتری دهید. صبحانه مناسب آرامش روزانه و اشتیاق را همراه خواهد داشت. کودکان وقتی با انرژی به مدرسه می‌روند با دقت بیشتری به درس و مشق گوش فراداده و این دقت روی پیشرفت درسی آن‌ها نیز تاثیر داشته و این پیشرفت و مناسب بودن شرایط درسی در اعتماد به نفس آنان موثر بوده و همه این موارد دست به دست هم داده و از کودک فردی با اعتمادبه نفس مناسب و با انرژی که به فرداها امیدوار بوده و انگیزه تلاش برای بهتر زندگی کردن را دارد، می‌سازد.

 دقت در نکته به نکته برنامه‌های زندگی هر چند کوچک نباید بی اهمیت قلمداد شود، برنامه‌های زندگی همچون زنجیری به هم متصل هستند که حرکت نادرست هر حلقه زنجیر بر تمام مسیر زندگی تاثیرگذار است و برعکس آن نیز صادق است وقتی برای زندگی مدیریت درست داشته باشیم آسوده زندگی می‌کنیم. مدیر بودن درزندگی به یک تربیت مدیرانه برمی گردد که آغاز این نوع تربیت با آغاز مدرسه و درس و مشق به طور جدی شروع می‌شود. 

روز آزاد 

والدین نباید فراموش کنند فرزندان کودکانی هستند که به استراحت، تفریح و بازیگوشی نیز احتیاج دارند و با رسیدن به سن مدرسه نباید تنها برنامه زندگی آن‌ها درس خواندن باشد. باید به کودکی فرزندانمان اهمیت بدهیم. اگر ۶ روز هفته زمان درس و مشق است یک روز هفته حتماً باید روز تفریح و استراحت آنان باشد. باید کودک، کودکی کند و در فضای کودکانه خود با بازیگوشی‌های خاص سن و سال خود زندگی را تجربه کند که این تجربه‌ها خود نوعی درس زندگی است.

 وقتی فرزند ما مشاهده کند پدر و مادر به بچگی او نیز احترام می‌گذارند و برای تفریح او برنامه ریزی خاص دارند او نیز به خواسته والدین خود که بهتر درس خواندن است بیشتر توجه می‌کند این توجه یک احترام دو طرفه است، باید یک روز آزاد برای کودکان تعیین کرد، آن‌ها در آن روز آزاد کودکی می‌کنند و از فردای آن روز با انرژی و روحیه بیشتر به درس و مشق خود می‌پردازند. 

برای داشتن یک فرزند منضبط، درس خوان و با توان مدیریت بالابرای هدایت تمام فصول زندگیش باید آگاهانه و با درایت با فرزندان برخورد کنیم بی توجهی به روحیات او نتیجه ای همانگونه داشته و او نیز نسبت به خود ما، آینده و زندگی خود بی توجه خواهد بود. روش ارتباط دوستانه و نزدیک با فرزند روشی است که این روزها کاربردی‌ترین روش برای تربیت کودکان نسل امروز است آنها با دقت نگاه می‌کنند، گوش می‌کنند و تجزیه و تحلیل می‌کنند ولی باید توجه داشت این روش دوستانه با لوس کردن کودک اشتباه گرفته نشود. 

نویسنده: سیروس بهجتی

Submitted by Anonymous (تایید نشده) on چ., 11/06/2013 - 10:58