بی برنامگی دشمن خلاقیت و استعداد

دلتان می‌خواهد که فرزندتان به کلاس‌های تابستانی برود، اما او در برابر خواست شما مقاومت می‌کند، چراکه ترجیح می‌دهد صبح‌ها تا دیر وقت بخوابد و پس از آن هم بیشتر وقتش را صرف بازی‌های کامپیوتری یا تماشای تلویزیون کند. بیشتر کودکان به خصوص تا پیش از مقطع دبیرستان، ماندن در خانه را در فصل تابستان به رفتن به کلاس‌های آموزشی و تقویتی ترجیح می‌دهند، اما چقدر برنامه ریزی صحیح برای کلاس‌های تابستانی ضمن تقویت حس مشارکت و انگیزه فعالیت‌های جمعی می‌تواند به رشد خلافیت، استعداد و ایجاد حس شادابی در کودکان و نوجوانان کمک کند؟

دکتر بهروز بیرشک، روان شناس می‌گوید: «برنامه ریزی برای کلاس‌های تابستانی فرزندان امری بسیار ضروری است، چراکه بی برنامگی به خودی خود لطمه بزرگ تری به کودکان و نوجوانان می‌زند و مانع از رشد خلاقیت، استعداد و تقویت حس مشارکت در آنها می‌شود، اما این برنامه ریزی نه در قالب برنامه‌های جدی تحصیلی و آموزشی بلکه باید تلفیقی از برنامه‌های ورزشی، هنری و فعالیت‌های جمعی باشد.
    
 فشار روانی در تابستان ممنوع

گرچه روان شناسان بیکار ماندن کودکان و نوجوانان در فصل تابستان را توصیه نمی‌کنند، اما وارد آوردن فشار زیاد به آن‌ها را از طریق برنامه‌های فشرده آموزشی در قالب کلاس‌های تقویتی درسی و زبان انگلیسی به خصوص برای کودکان در مقطع دبستان، مثبت ارزیابی نمی‌کنند. دکتر بیرشک در این باره می‌گوید: «دانش آموزان براي تجديد قوا نياز به استراحت در تابستان دارند و قرار گرفتن تحت فشار رواني ناشي از بيدار شدن صبح، انجام تكاليف و حاضر شدن سر كلاس، نه تنها بر راندمان تحصيلي آنها در سال بعد اثر منفي مي‌گذارد بلكه آنها را دچار دلزدگي و بي انگيزگي مي كند».

اردوهای مدرسه ای می‌تواند مطلوب باشد

اگر کلاس‌های تابستانی با توجه به ویژگی‌ها و علایق کودکان و نوجوانان انتخاب شود می‌تواند در استعداد یابی آنان کمک کند. روان شناسان تاکید می‌کنند که والدین در انتخاب کلاس‌های تابستانی باید به عوامل دیگری ازجمله هزینه، موقعیت مکانی و زمان رفت وآمد نیز توجه داشته باشند. دکتر بیرشک می‌افزاید: «اردوهای مدارس نيز اگر با برنامه هاي آموزشي جدي همراه نباشد، بلكه آموزش را با برنامه های شاد، تفريحي و ورزشي تلفيق كند، مي تواند در ايجاد حس خلاقيت و تقويت جسم و ذهن كودكان و نوجوانان بسيار مطلوب باشد».

چرا انزوا و بی تحرکی؟!

البته روان شناسان توصیه دیگری هم برای والدین دارند، این که آن‌ها می‌توانند با گذاشتن وقت و هزینه ای اندک، اوقات فراغت تابستانی فرزندانشان را از طریق فعالیت‌هایی چون قصه خوانی، نقاشی، بازدید از موزه، رفتن به پارک، بازی‌های دسته جمعی خانوادگی، آشپزی‌های مشترک با والدین و درست کردن کاردستی شاد و آموزنده کنند.دکتر بیرشک می‌گوید: «بعضي بچه‏‌ها ترجيح مي‏دهند كه تمام تعطيلات را در خانه و پاي تلويزيون و كامپيوتر بگذرانند كه اين موجب بي تحركي، انزوای اجتماعي، كسالت و درون گرايي مي‌‏شود. در حالي كه شركت در كلاس‏‌های تابستاني ‏موجب تقويت اعتماد به نفس و بهبود روابط اجتماعي كودكان مي شود».

فرزندمان را در چه کلاسی ثبت نام کنیم؟

علاقه و انگیزه کودک یا نوجوان مهم‌ترین عامل در انتخاب کلاس‌های تابستانی است، اما روان شناسان کلاس‌های آموزشی را برای کودکان دبستانی در فصل تابستان توصیه نمی‌کنند. البته گذراندن دوره‌های آموزشی سبک در کنار کلاس‌های ورزشی و تفریحی برای کودکان بزرگ تر مناسب تر است. همچنین نوع کلاس تابستانی باید با توجه به شرایط روانی، سنی، تفاوت‌های فردی و علایق کودکان انتخاب شود.

نویسنده: پونه شیرازی
    

Submitted by Anonymous (تایید نشده) on د., 10/21/2013 - 15:42