با دانش آموز خمود چه کنیم؟
«بقراط» پدر علم طب و پزشک نامدار یونان باستان در تعریف خستگی میگوید: «خستگی آسیب اندامهاست که در اثر اسبسواری بسیار طولانی ایجاد میشود.» چنین تعریفی از خستگی شاید در نظر ما بسیار ابتدایی و ناکامل برسد، اما همینکه چنین تعریفی از این مقوله در نوشتههای یونان باستان وجود دارد، حاکی از این واقعیت است که چنین مشکلی از قدیم الایام، آنچنان به وفور وجود داشته که تعریف مجزایی برای آن ارائه شده است. خستگی در جوامع امروز بشری شیوع بسیار بالایی دارد، بهگونهای که بر اساس یک مطالعه در کشور فرانسه، از هر ۱۰ نفر،۸ نفر خود را خسته میپندارند. همچنین، خستگی یکی از شایعترین علایمی است که مردم به سبب آن به پزشک مراجعه میکنند.
خستگی چیست؟
«خستگی» نوعی احساس فرسودگی است که افراد آن را به اشکال متنوعی مانند کسالت شدید، خمودگی، فقدان نشاط و انرژی، از دست رفتن علاقه و اشتیاق و کاهش شور و هیجان توصیف میکنند. همچنین عموما افراد دچار این مشکل، احساس ذهنی ضعف و تمایل مفرط به استراحت و یا خواب را هم بیان میکنند.
چرا خستگی ایجاد میشود؟
هنگامی که خستگی حاصل کار روزانه یا فعالیت فیزیکی مداوم باشد، طبیعی محسوب میشود. همچنین ممکن است در نتیجه یک دوره طولانی فشار فکری نیز خستگی ایجاد شود. در چنین شرایطی علت خستگی معمولا برای افراد مشخص است و به ندرت مشکلآفرین خواهد بود. اما خستگی مزمن (احساس حالت خستگی و خمودگی برای مدتی حدود چند ماه) وضعیت غیرطبیعی است و نیاز به پیگیری دارد. در زیر مهمترین علل ایجادکننده خستگی را بررسی میکنیم:
خستگی میتواند منشأ روانی داشته باشد
خستگی با منشأ روانی، حدود ۸۰ درصد موارد خستگی را شامل میشود و عموما ناشی از فشار روانی و یا افسردگی است.
خستگی و فشار روانی
فردی که خستگی او ناشی از فشار روانی است، عموما در اثر اضطراب هنگامی که برای خواب به بستر میرود، خسته است و هنگام بیدار شدن در صبح هم به همان اندازه احساس خستگی میکند. یعنی گویا خواب در رفع خستگی او مؤثر نیست. «خستگی» نوعی احساس فرسودگی است که افراد آن را به اشکال متنوعی مانند کسالت شدید، خمودگی، فقدان نشاط و انرژی، از دست رفتن علاقه و اشتیاق و کاهش شور و هیجان توصیف میکنند. همچنین عموما افراد دچار این مشکل، احساس ذهنی ضعف و تمایل مفرط به استراحت و یا خواب را هم بیان میکنند به نظر میرسد خستگی در طول روز کاهش مییابد.
فرد از اینکه همواره خسته است و هیچ مقدار استراحت یا خواب خستگی او را بهبود نمیبخشد شاکی است. او در یک زمان احساس خستگی شدید میکند و در زمانی دیگر (گاهی تنها چند دقیقه بعد) پر از انرژی میشود و توانایی انجام هر مسؤولیتی که به وی سپرده میشود را داراست. در افراد مبتلا به فشار روانی، خستگی بهطور شایعی همراه با سردرد و دردهای پراکنده دیگر است.
خستگی و افسردگی
خستگی ناشی از افسردگی الگوی مشخصی ندارد. اما عموما سایر نشانههای افسردگی هم در این افراد یافت میشود. برخی از این نشانهها عبارتاند از: ضعف، بیاشتهایی، کاهش وزن، بیتفاوت نسبت به محیط اطراف، بیخوابی (بعضا خواب زیاد)، عدملذت از فعالیتهایی که قبلا برای فرد لذتبخش بوده است، نارضایتی از خود و...
خستگی گاهی نشانه یک بیماری جسمی است
افراد مبتلا به بیماریهای جسمی که مبتلا به خستگی هم میشوند، عموما به دنبال بررسی بیشتر، نشانههای دیگری را هم از خود بروز میدهند. اتفاقا بروز خستگی، نشانهای بسیار مهم در برخی اختلالات است که محیط مدرسه بستر مناسبی برای بروز این نشانه (خستگی) است.
- -کمکاری تیروئید: یکی از علل شایع خستگی، کمکاری تیروئید است. عموما افراد دارای این بیماری، نشانههایی مانند این موارد را دارا هستند: موهای زبر، ریزش یکسوم خارجی ابروها، صدای خشن، حالت خمیری پوست.
- -کمخونی: احساس ضعف و خستگی به همراه نشانههایی مانند تنگی نفس در حین فعالیت، رنگپریدگی پوست و ملتحمه چشم، میتواند نشاندهنده وجود کمخونی در فرد باشد.
- -کمبود مواد غذایی و ویتامینها: ترک خوردن کنار لبها، زبان صاف و شفاف، عدماشتها، نخوردن میوهها و سبزیجات تازه در فردی که احساس خستگی مفرط دارد میتواند به علت کمبود ویتامین باشد.
- -زردی، تب، پایین بودن فشارخون هم میتواند علایم همراه با خستگی در بیماریهای جسمی مانند هپاتیت، بیماریهای عفونی و کمکاری غده فوقکلیه باشد.
خستگی ناشی از بیماریهای جسمی با کاهش فعالیت، خواب و استراحت بهبود پیدا میکند. بیمار در صبح سرزنده از خواب برمیخیزد، ولی فعالیتهای کمتر از معمول در او ایجاد خستگی میکند. انکار خستگی در فردی که به ظاهر خسته است یا خانواده، او را خسته میبینند، معمولا نشانه وجود یک بیماری جسمی است. این کلیدهای تشخیصی تا حدودی میتوانند بین خستگی ناشی از اختلالات روانی یا جسمی افتراق گذارند. در مجموع، خستگی و احساس ضعف نشانههای شایع و غیراختصاصی است که میتواند در بیماریهای جسمی مختلفی بارز شود. بنابراین در هنگام برخورد با فرد خمود و خسته، در ابتدا باید بیماریهای جیمی مسبب خستگی را در وی جستوجو کرد.
سندرم خستگی مزمن
سندرم خستگی مزمن، حالتی متفاوت از احساس طبیعی خستگی و انرژی پایین است. علایم این بیماری، شامل خستگی قابلتوجه و شدیدی است که ماهها ادامه مییابد. این بیماری شدیدا بر فعالیتهای مدرسه، کار و تفریح تاثیرگذار است و باعث بروز علایم جسمی و روانی میشود که ممکن است ماهها تا سالها به طول بینجامد.
مقاله کامل را از بخش پیوست دریافت کنید.