آخ! از دست این بچه ی بی قرار
آموزگاران و کودکان مبتلا به اختلال کمبود توجه - بیش فعالی
اشاره
کودکان از لحاظ پویایی و فعالیتهای حرکتی تفاوتهای بسیاری دارند. شاید به نظر ما بزرگسالان، همهی کودکان پرانرژی و پرجنبوجوش، «بیشفعال» بهنظر بیایند. ولی آنچه که کودکان بیشفعال را از سایر همسن و سالانشان جدا میسازد، آن است که بدون دنبال کردن هدف خاصی بیوقفه میدوند، میپرند، تکان میخورند و ناآراماند. علاوه بر این، کودکان بیشفعال در زمینهی تمرکز و توجه بر کارها، بازیها و انجام تکالیف مدرسه، مشکل دارند. طبق چهارمین راهنمای تشخیصی و آماری بیماریهای روانی کودکان1، اختلال کمبود توجه - بیشفعالی2 (ADHD) دارای علائم و نشانگان دوگانهای به این شرح برای تشخیص است:
الف) علائم کمبود توجه عبارتند از: ناتوانی در تمرکز و توجه کافی به امور گوناگون، احتمال ابتلا به مشکلات شنوایی، ناتوانی در پیروی از قوانین و دستورالعملها، تمایل نداشتن به انجام کارهایی که نیازمند فعالیت فکری هستند، فراموشی و ضعف حافظه، حواسپرتی و گم کردن مرتب اشیا و وسایل شخصی، و ناتوانی در طبقهبندی امور.
ب) علائم بیشفعالی عبارتند از: ناتوانی در آرام نشستن، دویدن و پریدن، بالا رفتن از میز و صندلیهای کلاس، ناتوانی در انجام بازیهای ملایم و فکری، تند صحبت کردن، شتاب در پاسخگویی به سؤالات، بیصبری و داشتن رفتارهای تکانشی و نیاز به مراقبت در مقابل خطرات و حوادث.
در نظر داشته باشید، بسیاری از این رفتارها در کودکان دورهی ابتدایی کاملاً طبیعی و قابلمشاهده هستند. اما آنچه مهم است، شدت و میزان این رفتارهاست. علاوه بر آن ممکن است در اغلب موارد، این دو گروه علائم به طور همزمان در کودک مبتلا به اختلال مشاهده شوند.
دانشآموزان مبتلا به اختلال کمبود توجه- بیشفعالی نیز همچون سایر کودکانی که دچار ناتوانیهای یادگیری هستند، به کمک آموزگاران و مربیان آموزشی خود نیاز دارند تا بتوانند، زمانی که با موضوع خاصی روبهرو میشوند، مشکل خودشان را حل کنند. در اینگونه موارد، حتی اگر آموزگاری بتواند به تنهایی با چنین مشکلاتی روبهرو شود، باز هم بهتر است از سایر متخصصان، مشاوران تحصیلی، روانشناسان مدرسه، مربیان بهداشت و حتی والدین کودک کمک بخواهد.
تشخیص اختلال کمبود توجه- بیشفعالی در دانشآموزان بیشتر دانشآموزانی که دچار این اختلال هستند، عملاً تا زمانی که مدرسه را آغاز نمیکنند، اختلالشان به طور دقیق شناخته نمیشود؛ زیرا تشخیص کودکی که دارای رفتارهای تکانشی، علائمی از بیتوجهی (بیتمرکزی) و بیشفعالی است، در کلاس درس بسیار راحت است و آموزگار به راحتی میتواند، رفتارهای او را با رفتارهای طبیعی و عادی دانشآموزان دیگر مقایسه کند. زمانی که آموزگاران چنین دانشآموزانی در کلاس دارند، میتوانند با معرفی آنان به مشاوران و مربیان بهداشت مدرسه و توضیح دقیق علائمی که مشاهده کردهاند، درصدد کسب راهکارهای آموزشی مناسب برای تدریس به آنان برآیند.
نویسنده: ماندانا سلحشور
مقاله کامل را از بخش پیوست دریافت کنید.