ایجاد احساس خوشبختی در کودکان (بخش نخست)
دغدغهی همه پدر و مادرها این است که کودکشان بیاموزد چگونه خوشبخت باشد و از زندگی خود نهایت استفاده را ببرد. در چند شمارهی این مقاله، توصیههایی برای ایجاد احساس خوشبختی در کودکان ارائه میشود.
خوشبختی در کودکان
بخش اول: اعتماد به نفس
-
به کودکتان نشان دهید که او شما را خوشبخت کرده است
قبل از هر چیز، خوشحالی خود را از داشتن کودکتان به او نشان دهید. چقدر روز تولد او احساس خوشبختی میکردید. نکات قوت وجودش را به او گوشزد کنید و به او بگویید به تواناییهایش باور دارید. به او بگویید همانطوری که هست دوستش دارید. این انرژیهای مثبت که حس خود شیفتگی به او میدهد، در تمام عمر همراه او خواهد بود و به او پر پرواز میدهند.
-
کودک خود را تشویق و از او تعریف کنید
از او تعریف کنید حتی اگر در گهواره است. ولی مراقب باشید که تعریفهای بیهوده نکنید مثل مانند: «تو بی نظیری، تو بهترین هستی، تو نابغه ای!!» به جای چاپلوسی کردن، دقیقاً مشخص کنید که از چه کاری یا چه رفتاری تعریف میکنید «نقاشی قشنگی کشیدی، با خواهرت امروز رفتار خوبی داشتی، امروز بدون آنکه من بگویم، میز را چیدی!!». به این ترتیب کودک شما به خوبی متوجه میشود شما از چه کاری تعریف کردهاید..
-
شخصیت کودک خود را مورد انتقاد قرار ندهید.
شما حق دارید حرکات (علیرغم هشدار شما، پسرتان گلدان زیبا را شکست)، رفتار (او برادر خود را به گریه انداخت) و یا گفتار (او به دوست خود حرف بدی زد) او را مورد انتقاد قرار دهید اما خود او را نه. اگر بدون توجه، هر حرفی را به او بزنید: (تو غیر قابل تحملی!) (چه پسر بچهی بدجنسی هستی!)، شما بدون اینکه امکان بهتر شدن را به او بدهید، تصویر زشتی از خودش در ذهن او میسازید. شما اعتماد به نفس را در او تخریب میکنید. تکرار هر حرف باعث باور آن میشود.
- به آنچه می گویید توجه کنید:
به جملات کوتاه تهدید کننده که روزانه بارها به زبان میآورید، توجه کنید. این جملههای ساده، بالهای کودکتان را میبرند: «بگذار من این کار را انجام دهم. تو خیلی کوچکی!!» «بده به من، تو نمی تونی»، «چکار میکنی؟ من سریعتر انجام میدهم.». آنچه او از این حرفها برداشت میکند این است: «او نمیتواند آن کار را انجام دهد.» میشود که این جملات را کمتر بیان کرد و یا اینکه از او بخواهیم که کاری را که درست انجام نداده، دوباره انجام دهد.
-
اول از خوبیهای او بگویید بعد از او انتقاد کنید
قبل از هر انتقاد، با گفتن چند نکته مثبت از او شروع کنید. «رنگ آمیزی امروزت قشنگ است. اگر فردا بیشتر تلاش کنی، نقاشیات قشنگتر میشود. » به پیشرفتهای او توجه کنید، حتی اگر خیلی کم باشند. مهم این است که هر روز او بهتر از دیروزش باشد.
- به کودک خود کمک کنید تا شکست را بپذیرد
حتی مشهورترین ورزشکاران و محققان قطعاً با شکست مواجه شدهاند و همیشه موفق نبودهاند. اشتباه کردن، یعنی کاستیهای خود را بشناسیم و دلایل ایجاد آنها را جستجو کنیم. به این روش است که هر کس پیشرفت میکند. بنابراین مرور مداوم شکست بیهوده خواهد بود.
-
پیچیدگیهای کودک خود را انکار نکنید
گوشهای او جلو آمدهاند، موهایش حنایی است و بعضی کلمهها را درست نمیگوید. ابتدا، با او صحبت کنید و به او اطمینان دهید که همه آدمها با هم متفاوت هستند و همین باعث گوناگونی بشر شده است. بعد هم اگر اگر امکان دارد، برای رفع آن با پزشک تماس بگیرد.