بازی های آموزشی والدین و کودکان
هدف بازی های آموزشی ساده افزون بر سرگرمی و لذت، ایجاد روابط عاطفی بیشتر میان کودک و پدر ومادر او و آموزش مهارت استفاده از حواس پنجگانه و تقویت آن است. این بازیها نیاز به ابزار ویژه ندارند و پدر و مادر به راحتی میتوانند به کمک کودکانشان وسایل بازی را بسازند (که این خود برای کودک نوعی سرگرمی و بازی است). این کارگاه بازی میتواند با مادر و کودک، پدر و کودک یا هر سه، یعنی پدر و مادر و کودک اجرا شود.
شرح کارگاه بازی های آموزشی:
این کارگاه با شرکت ۲۵ مادر و کودکانشان اجرا شده است.
بازی اول
وسایل بازی یک جعبهٔ بیسکویت یا کفش است که در دو طرف، سوراخی به قطری که دست کودک بتواند از آن عبور کند دارد. سوراخها با یک تکه کاغذ نرم یا پارچه، به طوری که بشود آن را عقب زد بدون آنکه داخل آن دیده شود پوشانده میشوند. روی جعبه را برای خوشایند کودک با طرحهای زیبا نقاشی و تزیین میکنیم.
چند اسباب بازی یا چیزهای کوچکی که کودک آنها را میشناسد، داخل جعبه میگذاریم. (این چیزها به فراخور سن کودک میتوانند ساده یا پیچیده باشند). مادر، جعبه را جلوی کودک خود میگیرد و از او میخواهد دستش را داخل جعبه کند با لمس چیزهایی که در آن هست، تشخیص دهد آن چیست و از چه جنسی است. پس از این که کودک شئ را تشخیص داد، مادر آن را از جعبه خارج میکند تا معلوم شود آیا او درست تشخیص داده است یا نه.
بازی دوم
مادر، دو جعبه مثل بازی اول را که محتویات آن مثل هم باشند، جلوی کودک میگذارد و از او میخواهد مثل بازی اول، دستش را درون جعبه ببرد، چیزی را شناسایی کند و آن را از جعبه بیرون بیاورد. سپس دستش را داخل جعبهٔ دوم کند و عین همان شئ را از آن خارج کند.
این بازی ساده، به جز تقویت رابطهی عاطفی والدین و کودک و گذراندن زمانی شاد در کنار هم، دارای ارزشهای زیر است:
- بالا بردن میزان ادراک از راه حس لامسه
- تشخیص و شناخت جنسهای مختلف بدون استفاده از حس بینایی
- تقویت حافظهٔ کودک در زمینهٔ چیزهای مختلف
- بالا بردن توان تمرکز کودک
- تقویت مهارت بیانی کودک
بازی سوم
تعدادی کارت رنگی، از هر رنگ دو عدد، آماده میکنیم. پشت این کارتها همه باید یک رنگ باشد. مادر کارتها را روی زمین میچیند و از کودکش میخواهد یک کارت را بردارد، به آن نگاه کند و رنگ آن را بگوید و آن را وارونه روی زمین بگذارد. سپس کارت دیگری را بردارد و رنگ آن را بگوید و هر وقت رنگ مشابه اولی را دید آن را روی کارت اولی بگذارد. بازی به این شکل ادامه مییابد تا تمام کارتها وارونه شود.
بازی چهارم
مادر کارتهای بازی پیش را از رو به شکل درهم جلوی کودک میگذارد. کودک باید رنگهای مشابه را کنار هم قرار دهد. در مراحل پیشرفتهتر میتوان از کودک خواست رنگهای هم خانواده را به شکلی که میخواهد، در یک گروه بچیند.
اهداف این دو بازی:
- بالا بردن قدرت درک و تشخیص رنگها در کودک
- بالا بردن قدرت حافظهٔ او
در این کارگاه میتوان از کارتهایی با رنگ متضاد، ترکیبی، مکمل و اصلی نیز استفاده کرد تا شناخت کودک از رنگها بیشتر و کامل ترشود.
همچنین میتوان غیر از رنگها برای بازی موضوع جانوران و چگونگی زندگی آنها را نیز انتخاب کرد. برای نمونه، کارتهایی را که تصویر جانوران روی آنها چسبانده شده است جلوی کودک میچینیم، او یک کارت را برمی دارد و نام جانور آن را میگوید. بعد یکی از ویژگیهای آن را توضیح میدهد، مثلاً «شیر میدهد».
کارت را روی زمین میگذارد. وقتی تصویر جانوری دیگر را با همین ویژگی در کارتهای دیگر دید، مثلاً «گوسفند» روی آن میگذارد و آن را رو میکند. این بازی را میتوان با دسته بندی جانوران به اهلی و وحشی و... ادامه داد. حتی میتوان در یک بازی دیگر دو کارت زمین و دریا را آماده کرد و با کارتهای جانوران جلوی کودک گذاشت و از او خواست تا کارت هر جانور را با توجه به محل زندگی او روی یکی از دو کارت زمین و دریا بگذارد. مادران وپدران با اجرای این کارگاه با فرزندان خود، زمان بیشتری را در کنارآن ها میگذرانند، تواناییهای فرزندانشان را بهتر میشناسند و اوقات لذت بخشی را در کنار هم میگذرانند.
بیتشر بخوانید