اهمیت ورزش در دوران کودکی
اهمیت دادن به ورزش در دوران کودکی، امری مهم و حیاتی است. زیرا کودک همواره در حال رشد است و رشد مطلوب و همه جانبه او میتواند در زندگی آیندهاش بسیار مفید و مؤثر واقع شود. رشد کودک در صورتی در دوران نوجوانی تکمیل میشود که جریان رشد او در تمامی مراحل قبلی به خوبی هدایت شده باشد.در سنین پایین، نقص یا ناراحتی در قسمتی خاص از بدن، با تمرین و تقویت عضلات سریع تر برطرف میشود. اما هرچه سن کودک افزایش یابد، این عمل به کندی امکانپذیر خواهد بود. بیتوجهی به نقص یا ناراحتی بدنی کودک در این دوره باعث میشودکه آن ناراحتی به طور بسیار سریع پیشرفت کند.
راهرفتن و نشستن غلط کودک ممکن است عوارضی در او ایجاد کند که مستقیماً بر ستون فقرات او اثر نامطلوبی بگذارد. در سنین قبل از نوجوانی بهتر است به حرکات بدنی کودک شکل داده شود. بنابراین باید امکانات، وسایل و لوازم به اندازه کافی در اختیار او قرار گیرد.انواع دو، پرشها، پرتاب توپ و پاس گرفتن به شکل رقابتی، خودبهخود باعث تقویت همه جانبه روح و جسم کودک میشود.
بازی کودک در دبستان
در دوره دبستان، تربیت و تقویت کودک از طریق بازی، امری ضروری است. یکی از موثرترین وسیلهها برای رسیدن به وضع مطلوب در تربیت بدنی و ورزش دوره ابتدایی، بازی است. کودکانی که بین ۷ تا ۱۲ سالگی در مرحله دبستانی میگذرانند، تمایل زیادی دارند که به صورت گروهی بازی کنند.در این دوره، بازی نقش بسیار مهمی در رشد کودک دارد. فعالیت و جنب و جوش کودک در دوره دبستان بسیار زیاد است. کودک به اقتضای رشد ذهنی و حواس خود در این مرحله قادر است مسائل و حقایق بیشتری را نسبت به دورههای قبل درک کند و به قول برخی از صاحبنظران، فعالیتهای کودکان که اغلب به شکل بازی در میآیند، کلید حقیقی رشد و تکامل همه جانبه آنها است.
یادگیری از طریق انجام دادن و بازی کردن میتواند کاملاً در این مرحله تحقق یابد. بازی کودک دبستانی میتواند با بسیاری از مطالب خواندنی و نوشتنی همراه باشد. بازی و تمرین بدنی برای کودکان یک امر طبیعی است.بازی همواره با انگیزههایی همراه است که کودک را تحریک میکند تا اعضای گوناگون، حواس و ذهن خود را به کار اندازد و همین به کار بردن، موجب رشد و تربیت اومیشود.
ورزش و بازی درست و به موقع میتواند خجالت، ترس و پرخاشگری کودکان را از بین ببرد و به نحو موثری از حساسیت و نگرانی آنها بکاهد. کودک از طریق بازی کردن، احساسات خود را بیان میکند و ترسها و نگرانیهای خود را ابراز میدارد و گاه مسائل و مشکلات خود را حل میکند. بازی از آن جا که در رشد همه جانبه کودکان دبستانی نقش بسیار مهمی دارد، باید بیش از پیش مورد توجه مربیان و معلمان قرار گیرد.
برنامهریزی درس تربیت بدنی
برنامهریزی درس تربیت بدنی و ورزش در دبستان باید به گونهای صورت گیرد که فقط به رشد و تکامل قوای جسمانی محدود نشود باید تمامی ابعاد شخصیت کودک اعم از عاطفی، روانی، اجتماعی و غیره را در برگیرد.تربیت بدنی و ورزش یکی از دروس اصلی در دوره ابتدایی است که اگر به درستی برای آن برنامهریزی شود، دانشآموزان را در یادگیری تمامی دروس یاری میدهد و زمینه تحقق اهداف کلی آموزش و پرورش را فراهم میکند. تربیت بدنی باید بتواند از طریق فعالیتهای جسمانی و تمرینها و ورزشهای مختلف، رشد و توسعه قوای بدنی، تواناییها و استعدادهای ذهنی، عاطفی و اجتماعی دانشآموزان را تسهیل کند. درس تربیت بدنی و ورزش هرگز نباید به عنوان یکی از دروس حاشیهای یا ضمیمه در دوره دبستان تلقی شود.
مربیان و معلمان ورزش در دوره ابتدایی باید موارد مربوط به آمادگی جسمانی را به گونهای عرضه کنند که دانشآموزان تشویق شوند تمرینها و فعالیتهای جسمی را حتی در خارج از مدرسه هم انجام دهند. زیرا یکی از اهداف مهم و دراز مدت تربیت بدنی، حفظ و نگهداری حد مطلوب آمادگی جسمانی دانشآموزان در سالهای آینده است.
اگر در سنین کودکی موقعیتهای لازم برای کسب تجربههای حرکتی و تکرار و تمرین آنها فراهم نشود، ممکن است کودک هرگز فرصت تصحیح و تکمیل الگوهای حرکات بنیادی را پیدا نکند و به همین دلیل یادگیری هر نوع مهارت ورزشی در سنین بالاتر با کندی انجام خواهدشد. به طور یقین اگر شناخت کافی نسبت به امری صورت نگیرد، نمیتوان به راحتی آن را قبول یا رد کرد.
بنابراین اگر پیشرفت تربیت بدنی و ورزش کشورمان و در واقع تضمین و تأمین نسلهای سالم و تندرست، مدنظر است، باید پیشبینیهای لازم و سرمایهگذاری قوی و اساسی در این زمینه صورت پذیرد.