تاثیر شنا درسلامت کودکان
ورزش شنا در کودکان علاوه بر تاثیر مثبتی که بر روح و روان آنها دارد باعث تقویت هوش نیز میگردد. شنا در نوزادان موجب افزایش هوش، تمرکز حواس، هوشیاری و پیشرفت در روابط اجتماعی آینده آنها میشود. شنا هم از نظر حسی هم از نظر فیزیکی تاثیر مثبت بر روح و روان نوزادان میگذارد.
نوزادانی که در ماههای اولیه زندگی یعنی ۶ تا ۱۰ ماهگی شنا میکنند احساس امنیت آسایش و آرامش بیشتری دارند. بچهها به علت کم بودن جاذبه آب آزادی عمل بیشتری به دست میآورند. باید توجه داشت که آموزش شنای کودکان باید با نظارت مربیهای ویژه ای انجام شود. در ابتدا کودک را با زور و اجبار داخل آب نکنید، بلکه باید به او فرصت دهید تا با آب بیشتر آشنا شود. بسیاری از بچهها پیش از آنکه بتوانند راه بروند میتوانند شنا کنند. شنا باعث تقویت ماهیچهها و افزایش حجم ریه میشود. همچنین الگوی خواب شبانه کودکانی که شنا میکنند بسیار منظم میشود. اولین چیزی که پس از مدتی شنا میتوانید در کودک مشاهده کنید اعتماد به نفس و احساس استقلالی است که در او رشد یافته است.
بچههای ۶ تا ۱۰ ماهه، میتوانند در زیر آب به مدت ۵ دقیقه شنا کنند و نفس خود را نگاه دارند. زمان مناسب برای آموزش شنا، سن ۷ تا ۸ سالگی است. البته بهتر است که از سنین پایین کودک آموزش را شروع کند هرچند که در سنین پایین شنا را به صورت منفی یاد نمیگیرد، زیرا قدرت درک برخی حرکات را ندارد و هماهمنگی لازم برای یک مهارت به سختی انجام میپذیرد. شنا برای کودکان کمتر از سه سال فقط به صورتی است که سر کودک بیرون از آب قرار دارد و شنا میکند. برای کودکان میتوان آموزش را به صورت بازی به مرحله اجرا در آورد. باید این نکته را در نظر داشت که بیشتر خردسالان از آب وحشت دارند بنابراین باید به طور غیر مستقیم این ترس را ازبین برد. به همین دلیل بازی با وسایلی مانند توپ یا انداختن شی ای در آب و خارج کردن آن و یا آب پاشیدن دو کودک که در آب روی به روی یکدیگر ایستادهاند و یا مسابقه دویدن در داخل آب پیشنهاد میشود.
زمانی که ترس کودک از بین رفت میتوان مراحل آموزشی را شروع کرد و با توجه به اینکه عمل تنفس در آب برای کودک ابتدا مشکل است بنابراین می توان آن را به صورت بازیهای مختلفی انجام داد. برای این منظور برای خارج کردن نفس باید توپ پینگ پنگی را در سطح آب قرار داد و کودک طوری پشت آن قرارگیرد که صورتش مقابل توپ باشد. ضمنا پای کودک در کف استخر است و فوت کردن توپ به طور ناخودآگاه عمل تنفس را نیز به کودک میآموزد که البته کودکان فوت کردن در آب را به علت اینکه تولید صدا میکند دوست دارند. برای اینکه به کودکان یاد بدهیم هنگامی که سرشان را زیر آب کرده و سپس بیرون میآورند دست را به صورت خود نزنند باید دو نفر در برابر هم طوری قرار گیرند که دستهایشان در دست یکدیگر باشد. سپس یکی از آنها زیر آب رفته ونفس خود را خارج و نفر دیگر او را کنترل میکند. در مرحله بعدی به کودک آموزش میدهیم که در زیر آب چشمهای خود را باز نگاه دارد.
نکات زیر و رعایت آنها، آموزش سریع شنا را آسان خواهد کرد:
۱) یک نفر با دستهایش زیر آب شمارش میدهد و نفر دیگر که با چشمهای باز زیر آب است آنها را شمرده و سر را از آب بیرون آورده و عدد مورد نظر را میگوید.
۲) گذاشتن شی ای در کف استخر و بیرون آوردن آن از داخل آب با چشمهای باز توسط کودکان.
۳) یک نفر در آب میایستد و پاهایش را از هم باز میکند نفر دیگر در آب نشسته با چشمهای باز از بین دو پای ایستاده رد میشود نفر ایستاده میتواند با فشاری که با دست خود به بدن دیگری وارد میکند کمک کند که او از بین دو پایش رد شود. این عمل برای شیرجه در داخل آب نیز مفید است. پیش از اینکه قرار گرفتن در سطح آب را به کودک بیاموزیم باید به صورت بازی زیر آب رفتن و شیرجه را به کودک یاد بدهیم.
شناور ماندن در سطح آب را نیز میتوان به شرح زیر به کورک آموزش داد. کودک به حالت لاک پشت در داخل آب قرار گرفته و سپس دستها و پاها را از هم باز کرده و روی آب به حالت شناور میماند. چون این بالانس در آب برای کودک لذت بخش است، او با علاقه مندی این کار را انجام داده و زودتر از حد معمول آن را میآموزد.