رهنمودهایی برای تدریس مهارت شنیداری با رویکردی عملی
کتاب رهنمودهایی برای تدریس مهارت شنیداری درصدد است که برای معلمان و مربیان نمایی منسجم و کامل از ماهیت مهارت شنیداری در زبان دوم فراهم کند، کاربردهای عملی پژوهشهای انجامشده در این حوزه را بررسی کند و راهکارها و فعالیتهای آموزشی متنوع را برای استفادهی کلاسی در اختیارشان قرار دهد.
نیاز روزافزون به اطلاعات و منابع آموزشی مهارتهای شنیداری زبان دوم و نیز پیدایش رویکردهای جدید به ماهیت این مهارت که ریشه در پژوهشهای رشتهی زبانشناسی کاربردی دارند، بر اهمیت چنین کتابی میافزاید.
در دیدگاههای سنتی، مهارت شنیداری عمدتاً نوعی تسلط به مهارتهای مجزا، همانند تشخیص اشکال کوتاهیافتهی کلمات و عناصر انسجام متنی قلمداد میشد، و باور براین بود که این مهارتها باید در رأس توجه آموزش کلاسی قرار گیرند. اما رویکردهای اخیر آموزش مهارت شنیداری مبتنی بر رشتهی روانشناسی شناختی هستند و بر مفاهیم پردازش جز به کل و کل به جز و نقش طرحوارهها و دانش قبلی در درک مطلب تأکید فراوانی دارند.
توانایی شنیداری از جمله مهارتهای مهم اکتساب زبان، در هر دو زبان اول و دوم، محسوب میشود. در حقیقت، میتوان اذعان کرد که توانایی شنیداری پیشزمینهی طبیعی یادگیری زبان و دیگر مهارتهای آن است. بنابراین، توانایی خوب شنیدن و شناخت مهارتهای لازم آن برای همهی زبانآموزان ضروری است. غالباً معلمان تمایل فراوانی به بهبود مهارتهای شنیداری شاگردان خود دارند، اما مطمئن نیستند چگونه این کار را به بهترین نحو انجام دهند.
این کتاب نظرات و دیدگاههای مختلفی را هم در مورد فرایندها و هم فرآوردههای شنیداری ارائه میدهد. فرایند شنیداری به تفکر درمورد ماهیت توانایی شنیداری و مهارتها و راهکارهای مورد استفاده در رشد آن اطلاق میشود. فرآوردههای شنیداری نیز شامل انواع تعاملات و متون شنیداری هستند که زبانآموزان غالباً در درون و بیرون محیط کلاس با آنها سروکار دارند.