پرهیز از رفتارهای اشتباه با کودک سوگوار

هرچه سن کودک بالاتر می‌رود درکش از مسایل عمیق‌تر می‌شود. کودکان تا قبل از دبستان، مرگ را قابل برگشت می‌دانند و در مراسم سوگواری هم احساس نمی‌کنند والد فوت‌شده دیگر برنمی‌گردد، ولی به‌تدریج متوجه می‌شوند مرگ جزئی از زندگی است و باید آن را پذیرفت. باید تعریف ساده‌ای از مرگ برای او داشته باشیم مثلا بگوییم پدر یا مادر فوت‌شده دیگر قادر به انجام کاری نیست و از این بابت خیلی متاسفیم ولی کاری از دستمان برنمی‌آید.

بی‌اطلاعی بزرگ‌ترها از شیوه صحیح برخورد با کودکی که والد خود را از دست‌داده است، باعث می‌شود اطلاعات غلطی به کودک داده شود. سعی کنیم از اسطوره‌سازی غلط بپرهیزیم و وقایع پیش‌آمده را عینی و در حد فهم کودک توضیح دهیم زیرا با تعریف زیاد مجبوریم به سوال‌هایی پاسخ دهیم که خودمان اطلاع درستی از آنها نداریم و کودک را گیج و نگران می‌کنیم. برخوردهای غلط بزرگ‌ترها با کودکان عبارتند از:

در انتظار نگه‌‌داشتن کودک سوگوار

کودک را در انتظار نگه ندارید. نگویید بابا یا مامان به سفر دوری رفته یا قرار است کادویی برایت بفرستد. در این حالت مجبور می‌شوید همیشه نقش بازی کنید و با این کار با دو مشکل روبرو می‌شوید، یکی غم از دست‌دادن عزیز و دیگری صادق نبودن با کودک.

در انتظار نگه داشتن کودک در سوگ عزیزان

صحبت از بهشت و جهنم پس از مرگ والدین

گاهی برای تسلی کودک می‌گوییم فرد درگذشته به بهشت رفته و جایش بهتر از ماست. این می‌تواند در آینده میل به خودکشی را در کودک بیشتر کند. جمله‌ای مثل «خدا آدم‌های خوب را پیش خودش می‌برد» نیز باعث می‌شود کودک تصور ‌کند کسانی که زنده‌اند، آدم‌های بدی هستند. تا حد امکان از دادن اطلاعاتی که برای کودک قابل فهم نیستند، بپرهیزید.

صحبت از بهشت و جهنم بعد از مرگ

مسئولیت‌دادن و ایجاد هیجان کاذب به کودک پس از مرگ والدین 

 اگر کودک فرزند اول خانواده است، نباید مسئولیت سنگینی به او سپرده شود مثلا وقتی پدر خانواده فوت می‌کند نباید به فرزند پسرش بگویید تو مرد خانه هستی. با این مسئولیت، بار هیجانی زیادی به کودک تحمیل می‌شود.

بار هیجانی کاذب به کودک سوگوار وارد نکنیم

دورکردن کودک از مراسم سوگواری

اجازه دهید کودک در مراسم سوگواری شرکت کند و احساساتش را بروز دهد. درباره اتفاق رخ‌داده با او صحبت کنید. کودک مانند بزرگ‌ترها باید مراسم را از نزدیک ببیند و حتی ناراحتی‌اش را ابراز کند. کودکان زیر هشت یا نه سال نباید در مراسم خاکسپاری شرکت کنند ولی در سنین بالاتر می‌توانند در مراسم حضور داشته باشند.

شرکت دادن کودک در مراسم خاکسپاری

پاک‌کردن خاطرات متوفی

در مراحل بحرانی تصمیم نگیرید. عوض‌کردن خانه یا از بین‌بردن وسایل فرد درگذشته، به صورت عقده‌ای در کودک درمی‌آیند و در آینده آثار خود را نشان می‌دهند. بعد از پایان مراسم سوگواری یک شیء کوچک مثل عکس یا ساعت متوفی را به عنوان نماد و یادبود به کودک بدهید.

نتیجه‌گیری

درک کودکان از مرگ بسیار بالاست. برخورد والدین با کودکان در زمان مواجه با مرگ بسیار مهم است. گاها بزرگترها برخوردهای اشتباهی نسبت به موضوع مرگ از خود نشان می‌دهند. در این مقاله به اشتباهات رایج و متداول والدین و بزرگترها که در زمان مواجه‌شدن با کودک سوگوار انجام می‌دهند را بازگو کرده‌ایم. والدین با در نظرگرفتن نکات ذکرشده باید بیش از قبل مراقب رفتارهای کودک خود باشند.

درباره توضیح مرگ به کودکان بیشتر اطلاعات کسب کنید:

دیگر تصاویر
Submitted by Anonymous (تایید نشده) on س., 01/14/2014 - 16:04