درباره کودک و نمایش خلاق

آینده زیباتری برای کودکان مان رقم بزنیم

هدف از ارائه این مقاله آن است که از طریق نمایش هوش و خلاقیت در کودک پرورش بیابد. آینده جهان نه از آن توده‌های مطیع که از آن انسان‌های خلاق است. در تمام حوزه‌های کودک، ما نیازمند آموزش و تمرین نمایش خلاق و مربیان آگاه و توانمند هستیم. برای پرورش قصه و نمایش و واردکردن آن به مرحله خلاقیت، باید بر جنبه‌های عملی و کارگاهی تاکید و کوشید تا مهارت‌هایی در همین راستا آموزش داده بشود. خلاقیت جزو بدنه اصلی هر هنری است و هنر نمایش از این امر مستثنا نیست.

نمایش خلاق، نمایشی است که هدف و تمرکزش روی خود است، بیشتر به توانایی‌ها توجه دارد و کمتر به محصول نهایی می‌اندیشد. این نمایش دنبال آن نیست تا بازیگری خاصی را تربیت بکند، بلکه این امر برایش جمعی است و روی تمام افراد اثر خود را می‌گذارد. این نمایش می‌خواهد حل مساله بکند که همه به آن احتیاج دارند: از کودکان در مهد کودک‌ها تا دانش آموزان و حتی مردم عادی شهر، کسانی که مشکلات درونی دارند، بیماران روانی و زندانیان و به طور کل هر کسی که نیاز به آموزش دارد. نمایش خلاق برای کودکان در سنین رشد بسیار مناسب است، جنبه تعلیم و تربیتی دارد و کودک را دارای تفکر شهودی و منطقی می‌کند. کودک با نمایش خلاق رفتارهای خود را در دست می‌گیرد، مهارت‌ها و اعتماد به نفس در آن ایجاد می‌شود. چنین کودکی نسبت به توانایی‌های خود آگاه می‌شود و سعی در پرورش آن می‌کند، البته در شرایطی که مربی و تعلیم دهنده ای قابل در کنارش باشد و ایجاد خلاقیت را به او بیاموزد.

کاربرد نمایش خلاق برای کودکان

کاربرد اصلی این نمایش آن است که معلمان و مربیان در مقاطع مختلف آموزشی می‌توانند با بهره گیری از آن مفاهیم را به کودکان آموخته و حتی آن را منتقل بسازند. مهارت‌هایی چون ریاضی، علوم و زبان که برای دانش آموزان در ابتدا بسیار دشوار است، از طریق هنر نمایش می‌تواند به آسانی برای فرد در حال آموزش صورت بگیرد. کاربرد دیگر نمایش خلاق، ایجاد مشارکت و بالابردن فعالیت گروهی است که بهترین شیوه آموزش است. با ایجاد مشارکت، روحیه جمعی تقویت شده و زیست اجتماعی مناسب تری به وجود می‌آید. در گفتمان نمایش خلاق مهم نیست هر کس چه اندیشه ای دارد. مهم آن است که اندیشه خود را به مشارکت می‌گذارند و نسبت به آن توافق گروهی می‌یابند. این امر باعث می‌شود افکار و عقاید افراد شنیده بشود و به مرحله عمل برسد.
    
ابزار اجرای نمایش خلاق

نمایش خلاق نیاز به وسیله خاصی ندارد و با کمترین هزینه می‌تواند تولید بشود. برای نمونه می‌تواند از طریق داستان‌ها، قصه‌ها و افسانه‌های قدیمی باشد و با تغییر محتوای آن و به روزکردن، یک اثر نمایشی شکل بگیرد. از منبع درسی و حتی مسائل روزمره، مطالب روزنامه‌ها، نوارهای آموزشی و موسیقایی و از این قبیل می‌توان استفاده کرد.

مهارت‌هایی که کودک در نمایش خلاق کسب می‌کند

در نمایش خلاق، ابتدا توانایی درونی کودک افزوده می‌شود. او یاد می‌گیرد آواز بخواند، مشارکت بکند، فعالیت جسمانی داشته باشد. همچنین باعث می‌شود در مورد خود و تفکراتش صحبت بکند: مهارت نوشتن او بیشتر شده و می‌تواند بهتر بخواند و در مورد عواطف و احساسات خود به راحتی گفت وگو بکند و در گروه مسوولیتی را بر عهده بگیرد.

نتیجه نهایی

در انتها این نتیجه به دست می‌آید که نمایش خلاق، هنری است که سعی در ایجاد شیوه نوینی از آموزش دارد. به کودکان اجازه تفریح و لذت بردن از هنر می‌دهد تا اینکه جنبه رقابت را پررنگ بکند. نمایش خلاق سرعت عمل و مشارکت کودک را افزایش می‌دهد و آن را از حالت بالقوه به بالفعل تبدیل می‌کند اما باید در نظر داشت در این شیوه آموزشی هیچگاه کودک نباید مجبور به انجام کاری بشود، بلکه باید به مرور زمان او را با خود همسو ساخت. امید است با ایجاد نمایش خلاق، آینده زیباتری برای کودکان مان رقم بزنیم و انسان‌های بهتری را به جامعه فردا تحویل بدهیم.

نویسنده: سحر صنیعی

Submitted by Anonymous (تایید نشده) on چ., 04/15/2015 - 13:04