مقاله‌ها و نوشته‌های روانشناسی رشد

بلنكین و وایت‌هد بر این باورند كه «مهم‌ترین اصلی كه در برنامه‌ی درسی نادیده و نادرست دریافت می‌شود، پدید آوردن محیطی‌ست كه آموزش در آن رخ می‌دهد». هر تجربه‌ی آموزشی دربرگیرنده دانش‌آموزان، برنامه‌ی…
چهارشنبه, ۴ بهمن
نوزادان و کودکان دنیا را از طریق حواس پنج‌گانه‌ی خود کشف می‌کنند. به همین دلیل، بازی کردن برای کودکان پیش‌دبستانی بسیار مهم است. کودکان در قالب روشی آموزشی و تفریحی حواس پنج‌گانه‌ی خود را تقویت کرده…
یکشنبه, ۱۸ تیر
در آشپزخانه مشغول درست کردن غذا هستم که فرزند نوجوانم از من می‌خواهد به او کمک کنم و می‌گوید: «یکی از دوستانم از من خواسته که آخر هفته به مهمانی او بروم. ولی من دوست ندارم با افرادی که در آن مهمانی…
سه شنبه, ۱۲ اردیبهشت
نوازش اهمیت دارد. انسان‌ها به ویژه در دوره‌ی نوزادی برای رشد بهینه احساسی، فیزیکی و شناختی به نوازش نیاز دارند. لمس و نوازش روزانه نقش مهمی در رشد اولیه‌ی مغز کودک دارد. فقدان نوازش حتی می‌تواند باعث…
چهارشنبه, ۱۳ بهمن
روش‌ها و الگوهای پیشنهادی برای اشاره‌ ورزی همه خانواده‌ها بدون استثنا به طور خودآگاه یا ناخودآگاه از شش ماهگی به بعد با کودک خود با زبان اشاره سخن می‌گویند. درخواست‌هایی مانند، سرسری کردن، دس دسی…
سه شنبه, ۲۰ مهر
هر انسان سالمی دارای 5 حس اصلی بینایی، شنوایی، بویایی، چشایی و لامسه است. انسان از راه این حواس می‌تواند با جهان پیرامون خود ارتباط برقرار کند و از آغاز تولد به کنجکاوی‌هایش نسبت به محیط پیرامون پاسخ…
دوشنبه, ۲۹ شهریور
سقف اتاق کودک را تزیین کنید نوزادان بیشتر وقت خود را رو به پشت می‌گذرانند. پس چرا برای کوچولوی خود چیزی در نظر نگیرید که به آن نگاه کند؟ برای سقف از رنگی آرامش‌بخش استفاده کنید و همچنین با نقاشی…
یکشنبه, ۳۱ مرداد
نکات کلیدی مهم‌ترین ‌بخش بازی کودکان اسباب بازی‌ها هستند. بازی‌هایی که در آن شما با کودک و اسباب بازی‌ش همراه هستید از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند. بین بازی‌ها و اسباب بازی‌هایی که تنها یک راه‌حل…
سه شنبه, ۲۶ مرداد
بازی، راهی برای ابراز احساسات و نمود شخصیت کودک است. درمان‌گران اختلال‌های کودکان، با تماشای بازی کودکان می‌توانند به مشکلات شخصیتی و خلقی کودک و هم‌چنین میزان بهره‌ی هوشی و وجود یا عدم وجود اختلال…
سه شنبه, ۱۹ مرداد
لیسپ (lisp) در کودکان نوعی اختلال گفتاری محسوب می‌شود. بسیاری از خانواده‌ها ممکن است به لیسپ کودک اهمیت ندهند به ویژه اگر در درک صحبت‌هایش مشکلی نداشته باشند. برخی خانواده‌ها نیز لیسپ کودک خود را…
یکشنبه, ۱۳ تیر
اهمیت یادگیری در دوران کودکی، در هدف دوم از چشم‌انداز توسعه‌ی پایدار گنجانده شده است. این بند تعیین می‌کند که تا سال 2030 میلادی، «همه دختران و پسران، به دوران کودکی مطلوب و مراقبت و آموزش پیش از…
دوشنبه, ۷ تیر
لیسپ نوعی اختلال گفتاری است که بسیاری از ما در طول زندگی با آن روبه‌رو شده‌ایم. حدود 23 درصد از افراد در زندگی خود به لیسپ دچار می‌شوند. کودکان در سال‌های ابتدایی زندگی در توانایی‌های گفتاری و زبانی…
یکشنبه, ۳۰ خرداد
اختلال در پردازش شنوایی(APD) می‌تواند در توانایی یادگیری کودکان تأثیر بگذارد. افراد مبتلا به این اختلال، در شنوایی خود مشکلی ندارند و قدرت شنیدن صداها در این افراد مانند دیگران است. در این اختلال،…
شنبه, ۱۱ اردیبهشت
چشم ذهن كودك کودکان در فرآیند رشد به دستاوردی مهم در حوزه شناخت و به ویژه شناخت اجتماعی دست می‌یابند. این دستاورد، آگاهی آنان از مفهوم «ذهن» و کارکرد آن نزد خود و دیگران است. چنین دستاوردی به این…
سه شنبه, ۳۱ فروردین
همه‌‌ی ما در کودکی ترس از پزشک، بیمارستان یا مطب را تجربه کرده‌ایم. اکنون که خودمان فرزند داریم، حتما این ترس و اضطراب را در فرزند خود طبیعی می‌دانیم. بسیاری از کودکان، وقتی به مطب پزشک می‌روند، دچار…
یکشنبه, ۲۹ فروردین
برای کودکان ممکن است یادگیری بیان صحیح واژه‌ها دشوار باشد. این اتفاق در واقع بخشی از فرآیند رشد آن‌هاست. با گذشت زمان، مهارت‌های گفتاری آن‌ها رفته رفته بهتر می‌شود. کودکان در هر سنی در بیان واژه‌های…
سه شنبه, ۲۴ فروردین
کودکان با بازی کردن می‌آموزند و شما با شناخت مهارت‌های پیش‌زبانی و بازی‌های گوناگون، می‌توانید به رشد مهارت‌های شناختی و زبانی کودک کمک کنید. مهارت‌های پیش‌زبانی، ارتباط چشمی، تقلید حرکات صورت، توجه…
سه شنبه, ۱۷ فروردین
از زمانی‌که جنین در رحم مادر است حس شنوایی او نیز شکل می‌گیرد. به‌طور کلی، جنین با تکان خوردن و تند و کُند شدن ضربان قلب به صداهایی که از بیرون می‌شنود، واکنش نشان می‌دهد. تقریباً جنین از حدود ۲۰…
چهارشنبه, ۲۷ اسفند
شاید همه‌‌ی ما این تجربه را داشته باشیم که در میانه یک سخنرانی یا گفت‌وگو، واژه‌ای را فراموش کرده‌ایم. واژه‌ای که به اصطلاح «نوک زبان‌مان بوده» اما هرچه تلاش کردیم آن را به یاد نیاوردیم. این اتفاق…
سه شنبه, ۱۲ اسفند
شاید بیش‌تر بزرگ‌سالان از کودکان انتظار داشته باشند که آن‌ها بتوانند بر هیجان‌های‌شان مسلط شوند، واکنش‌های هیجانی‌شان را مهار کنند، برای دستیابی به هدف‌های‌شان، با پیش‌بینی خطرهای پیش رو، برنامه‌ریزی…
یکشنبه, ۱۴ دی
همه ما خواهان خوش‌بختی فرزندان‌مان هستیم، ولی تا چه اندازه در این کار می‌توانیم مؤثر باشیم؟ پیش از هر چیز باید گفت: انسان به شکل یک کاغذ نانوشته به‌دنیا نمی‌آید، این که فرد تا چه‌قدر خوش‌بخت است، تا…
چهارشنبه, ۱۹ آذر
شما همه تلاش‌تان را می‌کنید برای این که دخترتان به‌موقع در درس تنیس حاضر شود، ولی متوجه می‌شوید که او بسیار مردد است. سرانجام به زمین تنیس می‌رسید و در آن‌جا به نداشتن انگیزه در او پی می‌برید. او…
دوشنبه, ۳ آذر
هر زمان که کودکان برای بازی کردن یا انجام دادن کاری از خانه خارج می‌شوند، والدین احساس می‌کنند باید امنیت آن‌ها را تضمین کنند. به‌طور غریزی، به کودکان گفته می‌شود: «مراقب باشند.» والدین با این کار می…
سه شنبه, ۲۷ آبان
هنگامی‌که فرزندتان مهارت‌های پایه‌ای راه رفتن را یاد گرفت، گام بعدی، پرورش مهارت‌هایی برای حفظ تعادل هنگام راه رفتن و ثبات در ایستادن و تنظیم شتاب در حرکت کردن است. این مرحله برای برخی مادرها و پدرها…
یکشنبه, ۱۸ آبان
لکنت زبان نوعی اختلال گفتاری است که در آن، کودک به طور مکرر و پایدار در ادا کردن واژه‌ها و گفتن جمله‌ها چه در آغاز آن، چه در ادامه و یا در پایان آن دچار مشکل می‌شود. افرادی که لکنت زبان دارند، می‌…
پنجشنبه, ۱ آبان
بازی‌های فیزیکی پدر-فرزندی در خردسالی، در روند بالندگی کودک و هنگام رفتن به مدرسه، در زندگی او تاثیر سودمندی دارد. این بازی‌ها به کودک برای یادگیری روش مهار احساس‌ها کمک می‌کند. بر پایهٔ یافتهٔ…
یکشنبه, ۱۶ شهریور
علم عصب‌شناسی در دهه 1990 عرصه کشف بزرگی بود: «جیاکومو ریزولاتی»(Giacomo Rizzolatti)، عصب‌شناس ایتالیایی و همکارانش در «دانشگاه پارما» نشان دادند هنگامی‌که میمونی حرکت میمون دیگر را می‌بیند، مجموعه‌…
یکشنبه, ۱۹ مرداد
زبان از پُردامنه‌ترین و مناقشه‌برانگیزترین مباحث در علوم شناختی و در نزد زبان‌شناسان است. «نوام چامسکی» (۱) – زبان‌شناس نامداری که او را «پدر زبان‌شناسی نوین» می‌دانند - در پژوهش‌های خود از دهه ۱۹۶۰…
چهارشنبه, ۱۵ مرداد
بهداشت مادر و نوزاد - جستار یک «شیرین ابراهیمی پارسا» از همکاران و مترجمان «کتابک» و «آموزک» است. او دانش‌آموخته مامایی، مترجمی زبان انگلیسی و زبان‌شناس ایرانی است، و اکنون در کانادا زندگی می‌کند. به…
چهارشنبه, ۲۰ فروردین
این روزها متخصصان کار با کودک، پافشاری دارند به پدرها و مادرها بیاموزند نیازی نیست نوزاد و کودک‌شان پیوسته در وسیله‌ای مانند نی‌نی‌لای‌لای، تخت‌خواب و کریر، کیسه خواب، روروَک و ...، گذاشته شود. این…
یکشنبه, ۱۷ فروردین